Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания може да затегне визовите условия за руснаци

25 август 2022, 06:32 часа • 1621 прочитания

Британският министър на отбраната Бен Уолъс предположи, че Обединеното кралство може да затегне визовия режим за руснаци, но изрази съмнения относно пълната забрана за всички руски туристи.

През радио "BBC 4" Уолъс заяви, че според него Обединеното кралство "може да затегне условията" на визовата си система, но добави: "Не съм сигурен дали пълната забрана е правилният начин."

В момента балтийските страни настояват за пълна забрана на руските туристи в целия ЕС, която външните министри на ЕС ще обсъдят в Прага следващата седмица. Предложението срещна съпротива в Германия, Гърция и Кипър, както и в други държави членки. Украинският президент Володимир Зеленски и други висши служители в Киев поискаха пълна блокада на руските туристи.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел поля със студена вода предложението тази седмица, като заяви, че ЕС "ще трябва да бъде по-избирателен".

Уолъс е първият британски министър, който открито обсъжда дали Лондон би могъл да промени собствените си визови правила в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

"Това е въпрос, който министърът на вътрешните работи трябва да разгледа. Но на мен не ми харесва - и съм сигурен, че на никой от вашите слушатели не им харесва - да гледат как съпругите на олигарси или наистина съпругите на руски висши служители се забавляват в Гърция или Южна Франция, или на суперяхти по целия свят, докато тяхната армия извършва военни престъпления в Украйна. Мисля, че това е много погрешно", добави той.

Уолъс отрече "каквото и да е разколебаване" в подкрепата на Запада за Украйна, но призна, че "винаги има известни разногласия относно нивото на санкциите".

Говорейки по "Sky News", заместникът на Уолъс Джеймс Хийпи също отхвърли всякакви предположения, че спираловидните цени на енергията могат да принудят Великобритания да преосмисли позицията си.

"Мога да разбера защо много хора, които се притесняват за разходите за живот, ще се съгласят, че вероятно най-простото решение на кризата с разходите за живот е да възстановим отношенията си с Русия и всичко да се върне по начина, по който беше на европейския енергиен пазар. Всичко, което видях през последните шест месеца, ми подсказва, че това би било катастрофално за сигурността в евроатлантическия регион", каза Хийпи, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Жозеп Борел е против пълна забрана в ЕС на визите за руснаци

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес