Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания дава на Украйна 650 ракети за противовъздушна отбрана

06 септември 2024, 10:09 часа • 4169 прочитания

Обединеното кралство ще достави на Украйна 650 леки многоцелеви ракети LMM Martlet за укрепване на нейната противовъздушна отбрана. Според Министерството на отбраната в Лондон договорът е на стойност 162 млн. паунда - т.е. над 200 млн. долара.

Британският министър на отбраната Джон Хийли ще обяви пакета за противовъздушна отбрана днес на заседание на Контактната група по отбраната на Украйна в базата на ВВС на САЩ в Рамщайн.

Очаква се доставките на първата партида ракети LMM да започнат преди края на 2024 година. Финансирането е от финансовия пакет на Великобритания за Украйна в размер на 3 млрд. паунда годишно, както и от вноски от Норвегия чрез Международния фонд за Украйна, отбелязват от британското правителство.

Още: На фона на унищожена техника при Угледар - Русия застрашава и Курахово: Каква е целта? (ОБЗОР - ВИДЕО)

Какво могат Martlet?

„През последните дни станахме свидетели на трагичните последици от безразборните атаки на Русия срещу Полтава и Лвов. Тези нови ракети британско производство ще помогнат на Украйна да защити своите хора, инфраструктура и територия от бруталните атаки на Путин. Днес, заедно с нашите международни партньори, ще покажем, че сме единни в подкрепата си за Украйна. И ще обсъдим как най-добре да работим заедно, за да подобрим подкрепата си. Защото сигурността на Обединеното кралство и Европа започва от Украйна“, заяви Хийли.

В доклада се отбелязва, че произвежданите от Thales ракети „са изключително гъвкави и могат да бъдат изстрелвани от различни платформи на сушата, в морето и във въздуха“. Скоростта им е 1,5 Мах (510 м/с), а обсегът им е около 8 км.

Междувременно румънският президент Клаус Йоханис окончателно одобри с указ предоставянето на система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, след като парламентът в Букурещ одобри сделката. Сега остава единствено да се извърши трансферът.

Още: Украинската армия с напредък в Харковска област, докато Русия търси доброволци в Курск

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес