Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важната за Украйна среща в Рамщайн се отлага

09 октомври 2024, 11:58 часа • 1024 прочитания

Срещата във формата "Рамщайн" - Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която трябваше да се състои на 12 октомври, е отложена. В момента се определя нова дата, съобщи радио „Свобода“, като се позова на източници от щаба на НАТО.

Германското издание Der Spiegel също пише, че срещата е отложена. Информацията тук е, че става дума за отлагане с "неопределено време".

Нова дата

В същото време прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх заяви, че срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна може да бъде отложена поради урагана Милтън. Тя предположи, че срещата в Рамщайн може да бъде преместена и съчетан със срещата на министрите на отбраната на НАТО на 17-18 октомври.

„Едва сега се досещаме за това. Така че, когато има актуализации, със сигурност ще ги споделя. Както знаете, президентът току-що отмени пътуването си тази сутрин. Така че работим по тези подробности. Ще ги споделим, когато научим повече“, каза Сингх относно отмяната на визитата на Джо Байдън в Германия именно заради урагана Милтън, който се очаква да удари Флорида.

Снимка: Getty Images

Още: След като Байдън няма да е в Рамщайн: Какво ще се случи с плана на Зеленски?

Оригиналният план беше Байдън да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон и с британския премиер Киър Стармър в Берлин, където да обсъдят темата с войната в Украйна, след което да отпътуват към Рамщайн.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който планираше да се присъедини към американската делегация, също отмени пътуването си.

Още: Олаф Шолц: Ще пренасрочим визитата на Байдън за друга дата

В Рамщайн предстояха важни решения за отбраната на Украйна, както заяви преди дни в Киев новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО).

Източник: радио "Свобода"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес