Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ватиканът одобри босненско село като място за поклонение

19 септември 2024, 16:18 часа • 483 прочитания

Ватиканът обяви днес, че признава Меджугорие в Босна и Херцеговина за място за поклонение. Той обаче не коментира "предполагаемите послания" на Дева Мария към вярващите, които са стичат там от над 40 години, съобщи БТА.

В документ от около двадесет страници, одобрен от папа Франциск, влиятелната Дикастерия (министерство в Римската курия) с правомощия по доктрината на вярата, обяснява, че стремежът е бил да се „сложи край на дълга и сложна история, свързана с духовните феномени на Меджугорие“,породили „разнопосочни мнения“ в католическата общност, съобщи Франс прес.

Още: Ето на кого папата повери народа на Източен Тимор (ВИДЕО)

Меджугорие, село с около 2300 жители, в Босна се превърна в много популярно място за поклонение, след като шестима младежи съобщиха, че през 1981 г. там им се е явила Дева Мария.

В подробен анализ след близо 15-годишно проучване доктриналната служба на Ватикана не заяви, че явяванията на Божията майка в Меджугорие са автентични или със свръхестествен произход. Службата изрази загриженост във връзка с противоречията в някои от „посланията“, които предполагаемите свидетели на явяванията твърдят, че са получили през годините, отбелязва Асошиейтед прес.

В съответствие с новите ватикански критерии, въведени тази година, Дикастерията се произнесе, че „духовните плодове“, произтичащи от преживяванията в Меджугорие, оправдават решението да бъде позволеено на вярващите да организират поклонения там и да има публични актове на религиозно почитане.

Още: Папата се срещна с представител на руската църква

Решението по същество отменя първоначалните съмнения относно явяванията на Божията майка в Меджугорие, изразени от предишните епархийски епископи в региона. Решението също така не отчита опасенията, че съществуват икономически интереси, превърнали Меджугорие в процъфтяваща дестинация за религиозен туризъм.

С одобрението на папа Франциск обаче доктриналната служба заключава, че „изобилните и широко разпространени плодове, които са толкова красиви и положителни“, оправдават решението ѝ. Службата посочи, че по този начин „се подчертава, че Светият дух действа плодотворно за доброто на вярващите сред този духовен феномен“.

Босненското село се превърна в значимо място за поклонение, привличайки стотици хиляди всяка година и давайки на много хора, както те го определят, едно възобновено чувство за духовност, отбелязва Ройтерс.

През 1981 г. шест деца и тийнейджъри съобщават, че им се е явила Дева Мария на хълм в село Меджугорие, разположено във винен регион на Южна Босна. Някои от тези първи "свидетели" твърдят, че виденията са се случвали редовно оттогава, дори всекидневно, и че Божията майка им изпраща послания. Според някои данни Дева Мария се е явявала на "прорицатели" повече от 40 000 пъти от 1981 г. , отбелязва АП.

Още: Бечирович: Най-големият проблем в Босна и Херцеговина е Вучич

Въпреки това, за разлика от по-известните и утвърдени католически светилища във Фатима, Португалия или Лурд, Франция, предполагаемите видения в Меджугорие никога не са били обявени за автентични от Ватикана.

През годините местните епархийски епископи и някои представители на Ватикана изразиха съмнения за надеждността и мотивацията на "прорицателите" поради опасения, че икономически интереси може да стоят зад твърденията им за непрекъснатите явявания на Божията майка.

Дори Папа Франциск през 2017 г. изрази съмнения, като каза: „Предпочитам Дева Мария да бъде майка, наша майка, а не телеграфен оператор, който изпраща съобщение всеки ден в определен час“, каза той на пресконференция.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес