Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вандали атакуваха сгради на беларуската опозиция в Литва

05 септември 2024, 23:52 часа • 1991 прочитания

Литовската полиция съобщи днес, че е регистрирала най-малко четири вандалски прояви срещу сгради, свързани с беларуската опозиция, предаде Франс прес. Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която получи убежище в Литва, обвини за инцидентите режима в Минск.

Още: Денков пред Тихановска: "Беларус е пример как може да бъдат счупени демократичните правила"

В балтийската република, която граничи с Беларус, живеят десетки хиляди беларуси, много от които се преместиха там след насилственото потушаване на протестите, оспорващи резултатите от президентските избори през 2020 година. Оттогава там живее и лидерката на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска, която твърди, че е спечелила тези избори срещу дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко.

Още: Обръщение на Светлана Тихановска се появи на хиляди монитори в Беларус (ВИДЕО)

"Вчера получихме три сигнала (за инциденти), а днес - още един", заяви говорителката на полицията във Вилнюс Юлия Самороковска. Полицията е получила сигнали за счупени прозорци в белоруски музей, сграда, използвана от Константинополската патриаршия, и църква, често посещавана от белоруската диаспора. Освен това пред сградата на беларуска неправителствена организация е бил изрисуван надпис "Беларуските паразити нямат място тук". Полицията е започнала разследване, но Самороковска подчерта, че "докато лицето или лицата, извършили тези действия, не бъдат идентифицирани, не можем да коментираме".

Още: Тихановска: Хората в Беларус живеят както по времето на Сталин

Тихановска обвини Лукашенко, че е отговорен за нападенията. Според нея целта му е "да се провокира страх и разделение между беларусите и литовците". Тя добави, че се надява Литва да "накаже отговорните". От 2020 г. насам миграцията от Беларус в Литва се е увеличила и в момента там живеят повече от 60 00 беларуски граждани. Пристигането на тази диаспора предизвика политически протест, като критиците твърдят, че разузнавателните служби не разполагат с необходимите ресурси, за да проверяват надлежно всеки, който кандидатства за разрешение за пребиваване, което може да създаде рискове за националната сигурност на балтийската република, пише БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес