Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Средиземно море са загинали 1700 мигранти от началото на годината

30 май 2017, 12:57 часа • 3878 прочитания

Над 1700 мигранти са загинали или изчезнали, правейки опит да стигнат до Европа през Средиземно море. Това съобщи по време на брифинг в Женева говорителят на службата към върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците Бабар Балох.

„Общият брой на загиналите и безследно изчезналите от началото на 2017 г. е 1720 човека“, заяви той.

Само за последната седмица в италианските пристанищни града пристигнаха телата на 50 души, загинали при няколко корабокрушения, чийто точен брой не е известен. „Съществуват опасения, че загинали и безследно изчезнали са още десетки души“, подчерта Балох.

По думите му приоритетна задача в момента е спасяването на животи, подчертавайки усилията на италианската брегова охрана за спасяването на мигранти в открито море.

В своето изявление Балох посочи също, че от началото на годината в Северна Италия от Северна Африка са пристигнали 60 000 мигранти. Само за последната седмица спасените от водите на Средиземно море са били 9500 души, предаде БГНЕС.

Според публикуваните днес данни на Международната организация по миграция (МОМ) в европейски държави, в това число Италия, Гърция, Испания и Кипър през тази година са пристигнали 69 574 мигранти.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес