Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сирия: Специалните сили на ГУР атакуваха руска база за дронове (ВИДЕО)

16 септември 2024, 21:48 часа • 3538 прочитания

Ексклузивни кадри от източници на Kyiv Post показват как специални сили на ГУР атакуват руска база в Сирия, близо до Алепо. Това се е случило на 15 септември в място, където Москва произвежда и тества ударни БЛА (дронове).

Специалните сили от групата "Химик" на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) са атакували руска военна база в Сирия сутринта в неделя, 15 септември, твърди източник на Kyiv Post от военното разузнаване.

Операцията се е провела в югоизточните покрайнини на Алепо, а Kyiv Post показа ексклузивни кадри.

Още: Руска военна база в Армения премина на „сирийски режим”

Какво е взривено

Базата, атакувана от специалните части на ГУР, е била използвана от руските сили за производство и тестване на ударни БЛА, както и за производство на „камуфлирани импровизирани взривни устройства“, чиито бойни глави са били съхранявани на същото място.

В ексклузивното видео, заснето от офицер от разузнаването, знаме на ГУР се вижда зад насип на известно разстояние от гараж, използван като руска база. Малко след това в руския обект избухва експлозия, последвана от детонация на боеприпаси.

Още: Украинските спецчасти нанесоха съкрушителен удар по руска база в Сирия (ВИДЕО)

Военни експерти и специалисти по експлозиви проучиха видеозаписа и прецениха, че експлозията по-вероятно е предизвикана от изстрел от пушка, отколкото от РПГ, вероятно поразителни експлозиви, които ГУР твърди, че са били предварително заложени вътре.

Kyiv Post не успя да потвърди независимо мястото или часа на атаката, макар да изглежда, че е извършена в пустинен терен посред бял ден.

Случаят не е изолиран 

В края на юли Kyiv Post получи няколко ексклузивни видеоклипа и снимки, показващи продължаването на спецоперацията на подразделенията на ГУР за унищожаване на руските сили в Сирия.

Според източници на медията от спецслужбата, групировката "Химик" е нанесла още един сложен удар по руските окупационни сили в Сирия в края на юли 2024 г. Този път целта на атаката е била руска военна техника на летище Кувейрес, разположено източно от Алепо.

В началото на юни Kyiv Post също публикува ексклузивни кадри на украински специални части, атакуващи вражески контролно-пропускателни пунктове, крепости, пеши патрули и колони от военна техника в Голанските възвишения в Сирия.

Още: Украинските командоси преследват руските наемници в Сирия: Истински лов (ВИДЕО)

Според източника от ГУР на Kyiv Post от началото на годината бунтовниците с подкрепата на украински бойци са нанасяли многократни удари срещу руски военни обекти под контрола на т. нар. Група на руските въоръжени сили в Сирийската арабска република.

Какво правят украинските спецчасти в Сирия?

Руската намеса в Сирия през 2015 г., първоначално насочена към подкрепа на режима на президента Башар ал-Асад по време на гражданската война, доведе до постоянното разполагане на хиляди руски войници там.

През есента на миналата година Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна, което потенциално направи силите им в Сирия по-уязвими за украинските атаки в региона.

Поради продължителното си присъствие в региона руснаците създадоха множество центрове за набиране на сирийски наемници за войната в Украйна.

Още: Путин изтегля паравоенна бригада от Африка за защита на Курск

Набирането на наемници се контролира от Центъра за помирение на противопоставящите се страни и управление на движението на бежанци в авиобазата Хмеймим, окупирана от Русия.

Там на наемниците се издават руски паспорти и след това се включват в руските въоръжени сили.

През май 2023 г. началникът на ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов обеща да „унищожи руските военнопрестъпници, където и да се намират по света".

Източник: Kiyv Post

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес