Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Санкт Петербург са наемали статисти за участие в шествието "Безсмъртния полк"

12 май 2022, 09:57 часа • 5384 прочитания

В шествието "Безсмъртния полк" в Санкт Петербург са участвали хора, наети за пари, пише изданието "Фонтанка". "Статистите" са набирани от московската рекламна агенция "Акула". 

Обявата, на която се натъкнала една от журналистките от "Фонтанка" се появила в един от каналите на Телеграм пет дни преди 9 май. В нея се съобщавало, че заплащането е 300 рубли за един час, съобщи Медуза.ио.

Журналистката е откликнала на обявата, с нея се свързали и обяснили къде трябва да отиде половин час преди началото на шествието. На мястото на срещата организаторите дали на дошлите плакати. Според журналистката участвалите срещу заплащане в шествието са били около 50-70 души. 

Организаторите връчили на статистите снимки на военни, загинали през 2000 в Чечня. След шествието част от плакатите били взети от организаторите на "Акула", а останалите оставили на участниците. 

На статистите са били заплатени 450, вместо обещаните 300 рубли. Своето възнаграждение журналистката от "Фонтанка" е превела на Червения кръст в Русия.

"Закс.ру" също съобщи за участие в "Безсмъртния полк" на наети от "Акула" хора. На кореспондент на изданието е бил даден плакат с лицето на сътрудник на полицията, който е загинал при изпълнението на служебните си задължения през март 2003 година. 

Шествието "Безсмъртният полк" е замислено като акция в памет на участниците във Великата отечествена война, провеждаща се в руските градове на 9 май. Тя е инициирана от томски журналисти през 2012 година, а по-късно преминава на федерално и международно ниво.

През 2022 г. е предложено да се носят снимки на загинали не само във Великата отечествена война, но и във войната в Украйна и други конфликти. 

"Ако членовете на семейството смятат, че искат да почетат паметта на своя герой, загинал в Афганистан, Чечня или сега, то те могат да вземат неговия портрет, защото той също е загинал за страната си", заяви говорителят на "Безсмъртния полк." Създателите на шествието от Томск коментираха, че това противоречи на първоначалната идея на шествието. 

На снимката: Кадри от шествието в Москва.

Руснаци за Деня на победата: Не мога да празнувам победата над фашизма, когато фашизмът победи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес