Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

29 април 2024, 11:13 часа
Реклама

На 28 април 2024 г. в Мурманска област, Русия е арестуван видеожурналистът Сергей Каре.ин. Той е работил с Associated Press и Deutsche Welle. По информация на Associated Press Каре.ин е бил задържан още на 27 април, а на следващия ден е изпратен в ареста, съобщи Медуза.ио.

Реклама

Фонд за борба с корупцията

Карелин е обвинен в сътрудничество с Фонда за борба с корупцията (ФБК), който в Русия е обявен за "екстремистка организация". До момента не е известно обвинението срещу него.

Още: След налагане на военната цензура в Русия: Ето къде са журналистите в изгнание

По-рано в Москва е арестуван журналистът Константин Габов, когото ТАСС нарича продуцент на Reuters. През 2022 г. Габов е работил за беларуската ТВ "Белсат", а преди това за руските "Мир" и "Москва 24". Габов е обвинен в участие в "екстремистка общност" заради създаването на фото и видеоматериали за ютюб канала "Навални Live", който се използва за публикуване на съдържанието на ФБК.

Арестите

Арестите на руските журналисти започнаха през пролетта на 2024 г. На 27 март бе арестувана журналистката от Rusnews Олга Комлева от Уфа, която е била доброволка от щаба на Навални.

Също през март в Москва е задържана журналистката и фотограф за изданието Sotavision Антонина Фаворска, която посещаваше почти всички заседания по делата на Алексей Навални. Фавроска е задържана на 17 март 2024 г., след като е посетила гроба на Навални. Обвинението срещу нея е за участие в "екстремистка общност".

Още: 7 години в колония: Осъдиха руски журналист, критикувал войната в Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес