Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия ближат яйцата в магазините, за да се заразят със салмонела: Заради обещана компенсация

31 май 2024, 11:18 часа

Жителите на Екатеринбург в Уралския окръг на Русия усилено се опитват да се заразят със салмонела, за да получат обезщетение в размер на един милион рубли.

Реклама

Масовите опити за заразяване започнали след като миналата седмица търговската верига "Жизнмарт" се сблъска с няколко жалби за отравяния от готови храни, закупени в нейните магазини. Тогава от управата на веригата обявиха, че ще платят 1 милион рубли на пострадалите, ако се докаже, че клиентите са били отровени именно от продукти, закупени в магазините им.

Обявената сума е много голяма за средностатистическия жител на Руската федерация затова новината повлече след себе си огромна вълна от опити за отравяния. 

Още: Собственикът на AliExpress спря да приема рубли и да доставя поръчки в Русия

Основателят на "Жизнмарт" Иван Зайченко публично призна, че идеята с обезщетението е била провал, защото сега "Роспотребнадзор" и болниците са "залети" с оплакващи се от натравяне. Зайченко настоятелно помоли хората да спрат да ближат яйцата, защото това е опасно, а обезщетения така или иначе няма да получат.

"Изглежда, че това с милиона рубли беше напълно идиотска идея, това е моя грешка", написа Зайченко в канала си в Telegram. Той добавя, че компанията му ще изплати обезщетение само на онези 18 души, които първоначално са се оплакали и то само ако бъде доказано, че отравянията са в следствие на консумация на храни от "Жизнмарт". Всички останали, които не отговарят на тези условия, няма да получат тази сума, уточни той.

Още: Путин за поскъпването на яйцата: Руснаците имат пари и им се прияде 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес