Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Румъния разследват сигнал за експлоатация на малолетни

24 ноември 2016, 06:50 часа • 1300 прочитания

Румънската прокуратура започна разследване за „трафик на малолетни“ след репортаж на британския всекидневник „Сън“. Разследването се отнася до твърдение на изданието, че деца „роби“ сглобяват шоколадовите яйца с изненади „Киндер“ на компанията „Фереро“.

„Започнахме разследване срещу неизвестен извършител за трафик на малолетни“, каза говорителят на прокуратурата. Сигналът е за две деца от Карей, северна Румъния на 6 и 11 години. Те работели до 13 часа дневно заедно с майка си, за да и помагат да изкара малко пари – 1.17 евро на час.

Местните служби за защита на децата оспорват тази версия, заявявайки, че тези твърдения „не се потвърждават“. „Изключено е тези деца да работят по13 часа дневно, тъй като те посещават редовно училище и детска градина“, каза директорката на социалната служба Марина Драгос. Майката потвърждава, че работи за румънски дистрибутор на италианската компания „Фереро“, но отрича децата й да го правят. Според нея това е постановка и самите журналисти са накарали децата й да седнат до нея за снимка. Инспекцията по труда е започнала разследване, за да установи дали майката работи легално за компанията. Италианският производител на шоколадови изделия заяви, че е разтревожен и ще провери тези обвинения.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес