Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В отговор на Москва: Франция внезапно започна военни учения със заглушаване на GPS сигнала

04 юни 2024, 16:37 часа
Реклама

Френските военновъздушни сили са започнали учение със заглушаване на сателитните връзки. Учението, наречено "Черна корона 24" ("Black Crown 24"), е стартирало на 27 май, като в нарочно съобщение е отбелязано, че ще бъде извършено ефективно заглушаване на спътниковите комуникации "с широкомащабно оборудване от потенциално голям брой обекти". Заглушаването ще бъде в сила до 7 юни по 2-3 часа дневно.

Любопитна подробност е, че решението за военното учение очевидно е взето напълно изненадващо - вижте по-долу в текста.

Противодействие на руснаците

От няколко месеца сателитните сигнали за геолокация в района на Балтийско море са сериозно нарушени, което засяга въздушния трафик и морската навигация. Подозренията са, че това се извършва от руските военни и то конкретно от Калининград, отбелязва военното издание opex360 на 2 юни.

Още: Русия заглушава GPS сигнала над Европа: Сигналите на пилотите сериозно зачестиха

Две са техниките за извеждане на сателитна навигационна система от строя: заглушаване, което има за цел да попречи на приемането на сигнали от самолет или кораб, и "подправяне", което се състои в изпращане на фалшиви данни към приемник.

Именно отработването на контрамерки за предпазване от тези заглушавания ще отработят френските военни по време на учението.

Военното учение е пълна изненада

Отбелязва се още, че по всяка вероятност решението за учението е било взето внезапно, защото то не е фигурирало в сводката, издавана от Службата за аеронавигационна информация (SIA). "Предполага се, че решението за "Black Crow 24" трябва да е било взето едва предния ден. Дирекцията за безопасност на гражданската авиация (DSAC) не е уведомила никого чрез системата Meteor. Останалите федерации не са излезли с никаква информация по темата, може би не са били предупредени...", пишат от специализирания сайт aeroVFR.

Още: Русия е заглушила сигнала на самолет на британските ВВС с министър Шапс на борда: Times

Още: Половин Полша и Сувалският коридор останаха без GPS заради руски военни учения в Калининград

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес