Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В най-голямата размяна на военнопленници Украйна предаде на Донбас 237 души

27 декември 2017, 18:35 часа • 3109 прочитания

Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха днес най-голямата размяна на военнопленници в продължаващия близо четири години конфликт, която може да засегне общо 380 души, съобщи Франс прес.

Първа група от петнайсетина украински военнопленници пристигна с автобус на територия под контрола на Киев, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието.

Сепаратистите се очаква да предадат днес на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен контрол в Донецка и Луганска област, а в замяна ще получат 306 души, държани в плен от украинските власти.

В ефира на „Първи канал“ представителят на Украйна Виктор Медведчук съобщи, че Киев е предал на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики 237 пленници.

„От 306 души Украйна ще предаде 237. Останалите са се отказали, или са били освободени“, каза той. В частност по думите на Медведчук „40 души са били освободени, а 29 са се отказали от размяна“. „Отказите от размяна са от последните дни, дори днес, по време на размяната имаше. Ние предадохме (на Луганск ) не 75, а 73 човека, тъй като на контактната линия двама се отказаха“, добави той. По думите на Медведчук, Украйна не е могла да включи граждани на Русия в списъка за размяна на пленници в Донбас, заради действаща между страните от ОНД конвенция. Такъв процес по думите му може да се осъществи по официални канали между министерствата на външните работи.

Тази операция - първата размяна на пленници за последните 15 месеца между двата лагера протича на фронтовата линия край град Горловка, на около 40 км североизточно от сепаратистката "столица" Донецк.

Тя стана възможна след дълги преговори с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и руския патриарх Кирил. Освобождаването на военнопленниците е ключова точка от подписаните през февруари 2015 г. мирни споразумения от Минск.

Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна трябва да върне на сепаратистите, са си излежали наказанията и са освободени, така че няма да участват в организираната размяна, съобщи представителка на украинския парламент, цитирана от ТАСС.

Освен тях, по думите ѝ, има около 10-15 души, които не искат да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на кореспондент на ТАСС от мястото на събитието Киев е завършил размяната на пленници с т.нар. Луганска народна република. На украинската страна са били предадени 16 задържани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, но двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с т.нар. Донецка народна република.

Представителят на Украйна в хуманитарната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук заяви, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под бунтовнически контрол или са били освободени, предаде ТАСС.

Това е първият етап от размяна на пленници, вторият е планиран за 2018 г. Тогава ще бъдат предадени всички пленници.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес