Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В карцера на руски затвор мистериозно почина обвинен по делото за корупция на заместника на Шойгу

13 юли 2024, 16:30 часа • 7842 прочитания

В карцера на следствения арест № 4 в Москва е починал бизнесменът Игор Котелников, арестуван във връзка с делото за корупция срещу бившия заместник-министър на отбраната на Русия Тимур Иванов. Това съобщи телеграм каналът "ВЧК- ОГПУ", който е близък до Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Котелников бе основен посредник с връзки с висшето ръководство на руското военно министерство и бе задържан с обвинение за даване на подкуп. Смъртта му е станала при много странни обстоятелства, пише каналът, позовавайки се на свои информирани източници.

Според официалната версия Котелников е починал заради откъснал се тромб - стандартна причина, която в подобни случаи се обявява от Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия. Припомняме, че подобна причина се посочваше и за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Още: Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Игор Котелников, припомня каналът, бе известен в бизнес средите като човек, който срещу рушвети можеше да организира изгодни поръчки за големи суми с руското военно министерство.

Според източника на канала служители на ФСБ многократно са ходили при него в следствения арест с предложения и заплахи да признае вината си и да свидетелства срещу Тимур Иванов, заместникът на Сергей Шойгу докато последният бе военен министър. Котелников е отказвал.

Още: Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Тогава е бил оказан натиск от страна на администрацията на затвора и арестуваният е бил изпратен в наказателна килия, където му станало лошо. Два дни по-късно лекарите заключили, че заради хроничните му заболявания Котелников не може да бъде държан в карцера и бил преместен в килия, но ръководството на затвора (очевидно по нареждане на ФСБ) отново го изпратило в наказателната килия, където температурата надвишавала 40 градуса. Така на следващата сутрин тялото на Котелников било открито безжизнено.

Още: Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

Информацията за смъртта на Котелников беше потвърдена от члена на Съвета по правата на човека към президента на Русия Ева Меркачева. По думите й Котелников е починал в понеделник, 8 юли, след като се почувствал зле в наказателната килия, цитира я "Комерсант".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес