Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия отмениха стотици полети заради стачка

27 февруари 2023, 12:22 часа • 980 прочитания

Почти всички полети от и до германското летище Кьолн/Бон са отменени днес поради стачка на служителите с искане за повишаване на заплатите. Няма да бъдат извършени и голяма част от полетите от и до аерогара Дюселдорф.

Само два (от и до Виена) от 136-те полета, планирани за днес през летище Кьолн/Бон, са осъществени. Много от полетите са насочени към други аерогари. Засегнати са около 15 000 пътници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Летище Дюселдорф съобщи, че са отменени 205 от 330 полета. Към други летища са насочени 29 полети, а 7 са отложени за следващия ден, съобщи Ройтерс.

Стачката е организирана от профсъюзите "Ферди" (Verdi) и "Комба" (Komba). Те настояват за увеличения на заплатите на  летищните служители с 10,5% или с по 500 евро на месец.

ОЩЕ: Великобритания ограничава стачките в ключови сектори

Германските правителствени представители, които участваха в преговори със синдикатите, предложиха заплатите да бъдат повишени с 5% на два етапа. Те предлагат и на служителите еднократно да бъдат изплатени по 2500 евро.

В стачката участват и заети в обществения транспорт, в обществените служби и детските градини в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес