Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Екатеринбург: Един от най-големите военни заводи на Русия гори, срутен е покривът, евакуират хора

30 юли 2024, 19:23 часа • 4266 прочитания

В Екатеринбург, Русия, избухна пожар във военния завод "НПО Автоматика", предаде ASTRA. Огънят е обхванал площ от 1000 квадратни метра. Срутил се е покрив с площ от 500 кв.м.

Както съобщава E1.ru , гори един от корпусите на предприятието.  

"НПО Автоматика" е едно от най-големите предприятия на Руската федерация за разработка и производство на системи за управление и електронно оборудване за ракетно-космическа техника.

Наред с това там се произвеждат системи за управление на ракета "Булава" и "Синева", както и за ракети-носители "Союз-2". Предприятието е част от държавната корпорация "Роскосмос".

22-ма души са евакуирани по данни на ТАСС.

Какво се произвежда там?

В официалния сайт на компанията се казва, че продуктите на компанията включват сензори за удари, табла за управление на зърнокомбайни, двигатели, бордови компютри за селскостопански комбайни и друго оборудване. Освен това компанията произвежда газови анализатори.

По информация в руските медии се е запалил цех с химически продукти, като пожарът е тръгнал от покрива. След това огънят е обхванал и втория цех на територията на завода.

Пожарът е с трета степен на сложност. Огнеборците са локализирали, а след това и потушили открития огън в цеха. На място работят 58 специалисти и 23 единици специална техника.

При необходимост ще бъдат привлечени допълнителни ресурси, съобщиха от областния отдел за информационна политика.

Реакцията на властите

Министърът на обществената сигурност на Свердловска област Александър Кудрявцев пристигна на мястото на пожара и пое лично ситуацията под контрол.

Полицията установява обстоятелствата на пожара на територията на НПО, каза Валери Горелих, ръководител на пресслужбата на Свердловското главно управление на МВР.

Служителите на Роспотребнадзор провеждат лабораторни изследвания на качеството на въздуха в жилищен район в района на пожара в Екатеринбург.

Няма заплаха от отравяне на жителите в резултат на пожара на територията на НПО "Автоматика", увери генералният директор на предприятието Михаил Изюмов.

Според Министерството на извънредните ситуации в горящата сграда се намира химическото производство. Още в началото на пожара в сградата са се срутили част от покрива и стените.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес