Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволненият командир на украинските ВВС даде отчет за резултатите си: Трудни 3 години

31 август 2024, 20:52 часа • 3530 прочитания

Генерал-лейтенант Микола Олещук обобщи резултатите от работата си начело на Военновъздушните сили на Украйна след като бе уволнен от поста.

В публикация на страницата си във Facebook преди час той даде дълъг отчет за свършеното през времето, което е прекарал на поста си. 

Три години война. Всеки ден и всяка вечер трябваше да вземам трудни решения, от които зависеше живота на много хора, контрола на въздушното пространство, ситуацията на първа линия, пише той. И припомня, че под негово ръководство "щабът на руския Черноморски флот" в анексирания Севастопол на полуостров Крим бе разбит на 22 септември 2023 г., когато украинските военни в рамките на операция "Капан за раци" атакуваха щаба с ракети Storm Shadow.

Още: Командващият украинските ВВС е освободен от длъжност

"Нашите пилоти изпратиха много вражески плавателни съдове на дъното", пише още той.

Беше време на трудни, съдбоносни решения, със сигурност имаше болезнени загуби, но ние устояхме, добавя Олещук.

През май 2023 г. ВВС свалиха първия "Кинжал" над Киев, бяха проведени десетки успешни операции за унищожаване на руската авиация, по-специално свалянето на пет самолета наведнъж в Брянското направление, два радиолокационни самолета за ранно предупреждение А-50, бяха сформирани подразделения от мобилни групи, които непрекъснато се развиват и всеки ден доказват ефективността си, пише Олещук.

Още: Заради първата жертва F-16 в Украйна: Командващият украинските ВВС "насмете" украински депутат

Припомняме, че на 30 август украинският президент Володимир Зеленски освободи Олещук от поста командващ ВВС на украинските въоръжени сили. Това се случи след загубата на изтребителя F-16 и смъртта на пилота Олексий Мес. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров обаче нарече уволнението на Олещук "ротация" и каза, че то няма нищо общо със загубата на F-16. Киев: Уволнението на командващия ВВС не е свързано със смъртоносната катастрофа на F-16

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес