Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Унгария аут от Шенген заради руските визи": Евродепутати молят Фон дер Лайен

05 август 2024, 13:48 часа • 5794 прочитания

Група от близо 70 евродепутати поиска от Европейската комисия да спре членството на Унгария в Шенгенското пространство. Причината е облекчаването на визовите изисквания от страна на Будапеща за гражданите на осем държави, включително Русия и Беларус.

Още: Унгария улеснява руско-беларуските терористи: Пуска ги де факто в Шенген

ЕС се опасява, че облекчаването на визовите мерки от страна на Унгария може да даде "зелена светлина" на руските шпиони и да улесни влизането им в страните от ЕС. Затова общо 67 евродепутати, сред които и Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП, поискаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да изключи Унгария от системата за свободно пътуване през вътрешните граници в ЕС.

За какво настояват евродепутатите?

"Призоваваме Европейската комисия да предприеме спешни мерки за разследване на решението на Унгария, тъй като то може да представлява вратичка и потенциално да застраши цялостното функциониране на Шенгенското пространство и ролята му на сигурна зона за гражданите", пишат недоволните членове на Европейския парламент.

Още: Брюксел действа срещу Орбан: Застрашаваш Шенген с руски терористи

"Ако унгарското правителство откаже да промени политиката си, Европейската комисия и всички представители на ЕС трябва да поставят под въпрос унгарското присъствие в Шенген, като въведат нови мерки за защита на европейските граждани, включително нов контрол по унгарските граници, ако е необходимо", пише в писмото. Негови инициатори са Дануш Нерудова от Чехия и Петрас Аустревичус от Литва.

Предлага се и друга мярка - държави членки на ЕС да не признават унгарските визи.

Снимка: Kremlin.ru

Защо Орбан дава достъп на руснаци и беларуси?

Унгария наскоро облекчи една от формулите за издаване на работни визи, за да я разшири за граждани на Русия и Беларус. Това става в разгара на войната на диктатора Владимир Путин срещу Украйна, когато предупрежденията за саботаж и хибридна война на Москва в Европа се увеличават. Европейската комисия разследва дали унгарската схема попада в обхвата на правилата на блока.

Будапеща подчертава, че процедурите за издаване на разрешения за пребиваване са от национална компетентност и отхвърля всякакви опасения от страна на ЕС.

Още: Как Унгария иска да привлича работна ръка от Русия

Чрез облекчаване на т.нар. национална карта - нова възможност, която досега беше достъпна само за гражданите на Сърбия и Украйна, Будапеща ще позволи на руснаците и беларусите да работят в Унгария в продължение на две години с възможност за подновяване, да доведат семействата си в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване след три години. Тази мярка важи още за граждани на Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова.

Унгарското правителство на Виктор Орбан заяви, че това ще позволи на служителите от тези страни да работят например по разширяването на ядрената централа, която руската компания "Росатом" подготвя в европейската страна.

В рамките на схемата унгарските власти не са въвели квоти или ограничение. Според унгарски източници досега няколко десетки души от Украйна и Сърбия са се възползвали от този вид визи. Министърът на външните работи Петер Сиярто заяви миналата седмица, че този вид разрешение подлежи на контрол.

Още: Унгария е обявила край на "мисията за мир", ЕС обаче има едно наум

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес