Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария сложи край на "бензиновия туризъм" с по-високи цени за чужденци

27 май 2022, 11:52 часа • 3514 прочитания

Унгария слага край на т. нар. „бензинов туризъм“, при който чуждестранни граждани от съседните държави влизат в страната, за да се възползват от най-евтиния газ и бензин в ЕС. Правителството на Виктор Орбан вече разпореди цените за чужденци да се увеличат, става ясно от публикуваното решение в унгарския „Държавен вестник“.

От края на миналата година цените са регулирани, като в момента литър бензин А-95 се продава за 480 форинта, или 1.22 евро. От петък това вече няма да важи за шофьори, които не са с унгарски номера, каза ресорният министър Гергели Гуляш, цитиран от Bloomberg. Цената за чужденци ще е с 40% по-висока, а на бензиностанциите ще има по две табла – едно с ценоразпис за унгарци и едно за граждани на други страни.

Гуляш отказа да коментира дали мярката ще противоречи на правилата за единния пазар на ЕС, които забраняват дискриминацията въз основа на националност или държава на пребиваване.

Промяната в ограничението на цените на горивата увеличава вероятността то да бъде удължено след изтичането му на 1 юли. За последен път то беше продължено на 27 април заедно с подобно ограничение на цените на основните храни, включително брашно и захар.

Мерките бяха въведени, за да се овладеят последиците от спираловидната инфлация, която според очакванията на централната банка през следващите месеци ще надхвърли 10% спрямо предходната година.

Ходът с цените на горивото на бензиностанциите, предприет от Будапеща, предизвика огромни опашки в градовете по границата със Словакия. Половин час преди полунощ автомобили със словашки номера се наредиха за бензин в Унгария на няколко бензиностанции в тези райони, съобщи Telex.

Жителите на Румъния са също толкова разочаровани. "Ходехме всяка седмица до най-близкия до границата град, за да напълним резервоара и беше доста изгодно", каза пред Euractiv един от жителите на Арад, румънски град на 21 км от унгарската граница.

Габор Егри, председател на Асоциацията на независимите бензиностанции в Унгария, нарече решението на правителството „невъзможно и неосъществимо“, съобщи HVG.hu. Междувременно Антал Роган, ръководител на кабинета на министър-председателя Орбан, каза в четвъртък, че очаква да има "дискусия с ЕС" относно новите правила.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес