Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария се закани на НПО-тата на Джордж Сорос

11 януари 2017, 15:20 часа • 4191 прочитания

Унгария планира да се отърве от всички неправителствени организации, свързани с милиардера Джордж Сорос, който е точно от унгарски произход. Това стана ясно от изказване на унгарския вицепремиер Шилард Немет, цитирано от Bloomberg.

По думите на Немет, който е част от партията на Виктор Орбан „Фидес“, Унгария ще използва всички инструменти, които има на разположение, за да „измете“ неправителствени организации, финансирани от Сорос. Става въпрос за НПО-та, които „служат на интернационалните капиталисти, на глобалистите и подкрепят политическата коректност за сметка на националния суверенитет“.

„Мисля, че има шанс това да се случи в международен мащаб“, каза още Немет, като причина за увереността му е изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Като първа стъпка в тази посока, в унгарския парламент ще бъде обсъден законопроект, с който да бъде засилен контрола по отношение на одитирането на неправителствени организации с цел да се проследи по-добре произходът на финансирането им.

Унгарският премиер Виктор Орбан отдавна не се съобразява с международни забележки за начина си на управление. През 2014 година той нареди държавен одит на неправителствени организации, финансирани от Норвегия, защото НПО-тата били прикритие за финансиране на политически активисти.

Припомняме, че Доналд Тръмп вече обяви Сорос за част от „глобална структура, която е отговорна за вземането на икономически решения, ограбили работническата класа и Америка и прибрали ограбеното в джобовете на големи корпорации и политически структури“. В предизборната си кампания Тръмп показа колажи на Сорос с управителя на Федералния резерв Джанет Йелън и главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн. И двамата са евреи, а срещу Тръмп имаше куп критики, че със шаржа си подбужда антисемитизъм.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес