Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария дава на Скопие 500 млн. евро заем

08 октомври 2024, 21:30 часа • 651 прочитания

Министърът на финансите на Република Северна Македония Гордана Димитриеска-Кочоска е подписала в Будапеща договора за заема в размер на 500 млн. евро, договорен от премиерите на Северна Македония и Унгария, съобщават от Министерството на финансите в Скопие.

Срокът за погасяване на заема е 15 години, с три години гратисен период и лихва 3,25 на сто, пише БТА.

Договорът за заем е бил подписан от Гордана Димитриеска-Кочоска от името на правителството и в съответствие със Закона за заемите на Република Северна Македония и Унгарската експортно-импортна банка, частно дружество с ограничена отговорност.

Още: Мицкоски: Орбан иска да бъде домакин на двустранна среща между Северна Македония и България

„С подписването на споразумението днес предоставяме 500 млн. евро за бюджетна подкрепа, за подпомагане на местното развитие, чрез проекти в общините, както и за подпомагане на икономиката. Това беше повече от необходимо за нашата икономика, която през първото тримесечие имаше много слаба икономическа активност и изискваше мерки, които да я стимулират и ускорят. Реализацията на проектите в общините беше необходимост, защото ще има положителен ефект върху икономическата активност, а решаваме и наболели проблеми на гражданите“, е заявила Димитриеска-Кочоска, цитирана в съобщението.

Средствата по този заем трябва да бъдат преведени в Северна Македония до края на седмицата. Половината от средствата по заема ще бъдат разпределени за капиталови проекти в общините, а другата половина - за пряка подкрепа на фирми.

Още: Полиция, хеликоптери, дронове: Охрид се готви за срещите на Орбан и Мицкоски

Заемът беше договорен в средата на юли от премиера на страната Христиан Мицкоски и унгарския премиер Виктор Орбан по време на срещата им в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. От опозицията изразиха сериозни притеснения за тази стъпка на правителството, но за да бъде взет този заем, в парламента на страната бе приет специален закон.

Заемът предизвика множество коментари в страната, след като базираният в Будапеща разследващ сайт "VSquare" обяви, че "Унгария действа като прикритие на Китай". В публикацията, цитирана от медиите в Северна Македония, се казва, че през пролетта Унгария е взела заем от един милиард евро от три китайски банки, който не е бил обявен от унгарското правителство, но може да се види на сайта на Агенцията за публичен дълг. В отговор на журналистически въпрос, по време на посещението си в Охрид, премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че средствата по този заем са унгарски, а не от Китай.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес