Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна удари голяма рафинерия на "Лукойл", Русия остави без парно хиляди абонати в родния град на Зеленски (СНИМКИ)

03 февруари 2024, 08:09 часа • 12327 прочитания

Атаките с дронове между Русия и Украйна са вече нещо традиционно предвид продължаващата почти 2 години война, подпалена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Украински удар с дрон срещу руска петролна рафинерия

Рано тази сутрин е имало атака с дронове срещу руска петролна рафинерия във Волгоград, съобщава руският опозиционен телеграм канал ASTRA.

Става въпрос за рафинерия на "Лукойл", пише и свързваният с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ. Атакуваната рафинерия "Лукойл-Волгограднефтопреработка" е най-големият производител на петролни продукти в Южния федерален окръг на Руската федерация.

Още: Единствената петролна рафинерия на руското Черноморие преустанови работа след украинските атаки (ВИДЕА)

Официалното съобщение на руското министерство на извънредните ситуации е следното: "В оперативната дежурна на централния център за управление е получено съобщение за пожар в Красноармейския район на Волгоград. При пристигането на първите пожарно-спасителни екипи е установено, че гори нефтен разлив на площ от 300 кв. метра. На място работят пожарни и спасителни екипи на Волгоградския противопожарен и спасителен гарнизон. Предварително няма загинали и ранени. Причината е в процес на установяване". Вече е уточнено, че огънят е угасен.

"Съобщиха, че щетите там са сериозни. По време на инцидента не е имало хора, засега няма пострадали", казва източник на v1.ru.

Руското военно министерство информира, че 2 дрона са били прехванати над Волгоградска област, още 4 над Белгородска област и още 1 над Ростовска област. При всички случаи нямало пострадали, според министерството.

Още: Украйна налага с дронове санкциите за руския петрол: За пръв път има атака в Нижни Новгород (ВИДЕО)

И Русия атакува с дронове

Според информация на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 14 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, както и 2 управляеми авиационни ракети Х-59. Дроновете са изстреляни от Крим и Приморск т.е. към Южна Украйна, като цели са били обекти на енергийната инфраструктура в Днепропетровска област, а ракетите са изстреляни от Белгород.

Свалени са 9 дрона - в Днепропетровска, Одеска, Николаевска и Житомирска област.

Ръководителят на Одеската военновременна администрация Олег Кипер съобщава единствено за въздушна тревога, но не и за поражения. Този на Днепропетровската военновременна администрация - Сергей Лисяк, обаче съобщава за свалени 5 дрона "Шахед" в Днепропетровска област и за няколко попадения.

Още: Удар с дрон остави без ток 40 000 души в родния град на Зеленски (СНИМКА)

"Имаше два пожара. Близо 15 000 души са без ток в района. И също така - две котелни станции в Кривой Рог, които осигуряват парно за 43 000 абонати. Някои семейства останаха без водоснабдяване. В Никополско са пострадали 2 частни къщи, стопанска постройка и електропровод. Няма загинали и ранени", обобщава Лисяк.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес