Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна ще получи F-16, но още няма нужните за тях специални ракети (ВИДЕО)

23 август 2023, 07:59 часа • 5696 прочитания

Дания и Нидерландия заедно обещаха на Украйна да ѝ предоставят 61 изтребителя F-16, произведени от Lockheed Martin, въпреки че Киев иска над два пъти повече.

Когато пристигнат в Украйна през следващите шест месеца, свръхзвуковите самолети могат да заменят половината от наличния арсенал на украинските военновъздушни сили. Сега той е съставен от 40-50-годишни изтребители и бомбардировачи МиГ и Су. Или пък ВВС биха могли да увеличат парка си, като използват 61 броя F-16 заедно с около 125 стари самолета съветско производство.

По-важно е какво изстрелват самолетите

И в двата случая най-важното е какво могат да носят американските F-16 - модерни ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя", както и прецизно управляеми бомби. Всичко това увеличава обсега на удара, което позволява на изтребителите да атакуват руските позиции дълбоко в окупираната територия, без да излагат пилотите на най-опасната противовъздушна отбрана.

Още: САЩ: Готови сме да обучаваме украински пилоти на F-16, ако Европа няма капацитет

Украйна вече е получила от чуждестранните си съюзници широк набор от съвременни боеприпаси. Техниците са модифицирали изтребителите МиГ-29 и Су-27 и бомбардировачите Су-24 на украинските ВВС, за да могат да носят тези боеприпаси. Скоро биха могли да въоръжат и F-16.

Като бонус, F-16 може да има достъп до всички най-добри характеристики на боеприпасите, което старите съветски самолети не винаги могат да направят, пише списание Forbes.

Снимка: Getty Images

Още: Генерал от ВВС на САЩ: F-16 не са магическа пръчка за Украйна

Една ракета липсва

Ракетата, която може да има най-голямо значение, е AGM-158 JASSM - двутонна стелт ракета с обсег 370 км. Тя все още е само в списъка с желания на Киев. Докато САЩ не одобрят прехвърлянето на JASSM в Украйна, F-16 няма да използват пълния си потенциал.

"Предстои дълъг път, преди F-16 да се появят на въоръжение в Украйна, и остава открит въпросът доколко те биха повлияли на изхода от войната", обяснява в коментар от май Брин Танехил - анализатор в корпорацията RAND в Калифорния.

Още: Решено: Гърция също ще обучава украинските пилоти на F-16

Понастоящем малки сили от модифицирани бомбардировачи Су-24М/MR, управлявани от 7-а бригада на тактическата авиация, действаща от летище в Западна Украйна, представляват основната въздушна сила за дълбоки удари на украинските ВВС. Изстрелвайки доставяните от Великобритания крилати ракети Storm Shadow и крилати ракети SCALP от Франция, Су-24 могат да нанасят удари по руски войски и логистични възли на разстояние до 250 км.

F-16 все още не е съвместим със Storm Shadow или SCALP, но е съвместим с JASSM. Съчетавайки F-16 с JASSM, украинските ВВС могат да удвоят силите си за дълбоки удари. Разширяването на ракетните способности може да помогне на Киев да постигне една от основните си цели - освобождаването на Кримския полуостров от 9-годишната руска окупация.

Преди 10 седмици украинските сухопътни сили започнаха мащабна контраофанзива по няколко направления в Южна и Източна Украйна. Целта на боевете в южната част на страната, които в момента са съсредоточени по оста Орехов-Токмак-Мелитопол, както и в долината на река Мокри Яли, е украинските бригади да стигнат на около 80 км от сегашната фронтова линия до Черно море и да се прекъснат сухопътните линии на Русия към Крим.

Още: Зеленски вбеси руснаците с F-16: Захарова поведе парада по пръскане на слюнки

Изтребители, стрелящи с JASSM, биха могли да постигнат същото нещо на много по-ниска цена, изразяваща се в украински живот. "F-16, заредени с JASSM, могат да бъдат от решаващо значение за заявения от украинския министър на отбраната Олексий Резников дългосрочен план за повторно превземане на Крим "без бой", пише Танехил.

Още: Нидерландия постави конкретен срок за доставка на F-16 в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес