Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна с данни за руските загуби до момента, Русия мълчи

28 февруари 2022, 11:47 часа • 9784 прочитания

Загубите на руската армия, която нахлу в Украйна, към момента се оценяват приблизително на 5300 убити и ранени военнослужещи. Тези данни оповести украинското министерство на отбраната без обаче да съобщи броя на своите жертви.

Засега няма потвърждение от независими източници на информацията, изнесена от военното ведомство в Киев. BBC, например, съобщава, че не разполага с възможността самостоятелно да провери достоверността на тази информация.

Вчера за пръв път Москва съобщи, че в хода на своята инвазия в Украйна дава жертви, но не посочи конкретни цифри, единствено подчерта, че те са многократно по-ниски, отколкото на украинците.

Според информацията, публикувана от украинска страна на страницата на военното й министерство във Фейсбук, общите приблизителни загуби на противника от 24.02 до 28.02 към 6:00 часа включват 29 самолета, 29 хеликоптера, 191 танка, 816 бронирани машини, 60 цистерни, 2891 единици автомобилна техника и др. Приблизителният брой на жертвите е 5300 души. Изрично е посочено, че информацията е ориентировъчна и допълнително ще се уточнява, тъй като е изключително трудно да се получи след боевете, защото командирите на частите се фокусират предимно върху сраженията. От ведомството подчертават още, че някои от данните получават чак на следващия ден, а понякога и през ден.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес