Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна призова съда в Хага да се задейства след руската атака по детската болница

12 юли 2024, 15:39 часа • 861 прочитания

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин призова Международния наказателен съд (МНС) да повдигне обвинение за ракетната атака на Русия срещу детската болница "Охматдит" в Киев.

На 8 юли руските сили нанесоха ракетен удар по Украйна, в резултат на който загинаха най-малко 44 души, а близо 200 бяха ранени. Една от руските ракети попадна директно в "Охматдит" - най-големия детски медицински център в страната. Там загинаха двама души, 16 бяха ранени, включително 7 деца, една сграда беше разрушена, а четири други в болничния комплекс - повредени.

"В името на международното правосъдие - случаи като умишленото нападение срещу най-голямата детска болница в Киев си заслужава да бъдат повдигнати пред Международния наказателен съд", заяви Костин пред "Ройтерс".

Още: Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

Прокуратурата на МНС вече посети мястото на атаката

Ако съдът в Хага започне да разследва удара по болницата, това може да помогне за установяването на модел на нападения, който да покаже, че Русия извършва престъпления срещу човечеството в Украйна, каза Костин. Киев е готов да предостави на съда всички доказателства и подробности от разследването си, добави той. А най-важното от тях е директният удар по болницата с руска крилата ракета X-101.

Снимка: ДСНС Украйна

Още: Президентът на Словакия: Атаките срещу детски болници не демонстрират желание от Русия да води преговори

Екип от прокуратурата на МНС посети мястото на нападението. Макар че съдът в Хага не е коментирал публично какви обвинения разследва, той предупреди, че всеки, за когото се установи, че е отговорен за нападение срещу граждански обекти, може да бъде подведен под отговорност.

В момента на нападението над 600 пациенти и поне още толкова членове на персонала са се намирали в "Охматдит" и в Украинския център за детска кардиохирургия, разположен в близост до болницата.

Още: "Убийци на деца": Във Вашингтон украсиха руското посолство с огромен надпис (ВИДЕО и СНИМКИ)

Съдът в Хага и заповедите за арест срещу руски официални лица

В края на юни Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на бившия руски военен министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов за военни престъпления срещу Украйна, свързани с руските удари по украинската енергийна инфраструктура.

Съдът в Хага издаде и заповеди за арест през март 2023 г. на руския диктатор Владимир Путин и на президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за отвличане на украински деца.

Още: Православният, който избива деца. Вярвайте му още, подкрепяйте го, адът е близо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес