Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна превърна стар съветски самолет в ловец на руски дронове (ВИДЕО)

24 юли 2024, 14:28 часа • 2761 прочитания

Учебно-тренировъчният самолет от съветско време Як-52 става ефективно оръжие за лов на руски дронове в украински ръце. Това констатира един от най-известните руски военно-пропагандни канали в Телеграм "Военен осведомител".

Защо? Оказва се, че самолетът може да лети на достатъчно близо до дронове, най-вече руските разузнавателни "Зала" (ZALA) и "Орлан-10". Як-52 се управлява от пилот, а вторият човек от екипажа е стрелец, който сваля набелязания дрон. Стрелецът седи там, където е предвидено по принцип да седи инструктора на начинаещия пилот.

Руският източник посочва, че за пръв път през април, 2024 година е забелязан опит на украинците да противодействат на руски дронове с Як-52. Вече към юни има данни, че украинската армия е свалила поне една дузина руски разузнавателни дронове по този начин.

Още: Русия забрани на създателя на двигатели за нейни военни дронове да влиза на нейна територия

Русия не иска да се учи

Украйна обаче няма достатъчно самолети Як-52, отчасти защото и с успешен удар с "Искандер" били унищожени доста на летище до Одеса, пише в анализа на авиационния експерт Алексей Захаров за "Военен осведомител". Захаров обаче констатира, че в Русия няма никаква готовност да се приложи тази успешна украинска практика – няма Як-52, не се прави нищо да се търси и алтернатива, като например някой модел на "Чесна". За сметка на това украинците опитват да разширят авиопарка си от леки самолети, с модел "Аеропракт А-22".

Още: Сваляне на дронове: Методите на руснаците и на украинците – в Русия ругаят как го правят (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес