Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО)

23 юни 2024, 22:46 часа

Украйна е получила 105-мм гаубица 2-CT Hawkeye. До момента такава е минала само тестове в американската армия, но Украйна е имала възможност да я пробва в реални бойни условия. Това съобщи генералният директор на компанията AM General Майк Евънс, цитиран от военното издание Defense Blog.

Реклама

Според Евънс Украйна е получила гаубицата още през април тази година, а в началото на май тя е преминала тестове на бойното поле. Бойците, които са я използвали, са се обучавали две седмици на нея, след това са я тествали в продължение на още една седмица. 

"2-CT Hawkeye Mobile Howitzer System" е създадена през 2019 г. като съвместна разработка на AM General и Mandus Group. През 2021 г. американската армия подписва договор за производство на две такива самоходни оръдия за тестване.

Още: Захарова: Киев извършва ритуални престъпления срещу руснаци на големи християнски празници

Гаубицата е много мобилна, може да се транспортира с транспортни самолети, хеликоптери или да бъде спусната по въздуха. Системата е предназначена за четиричленен екипаж, но може да се управлява само от двама при необходимост. Може да се разгърне само за 90 секунди и прави 8 изстрела в минута в първите три минути, с постоянна скорост от 3 изстрела в минута. Максималната далекобойност с конвенционални снаряди е 11,6 км, а с реактивни снаряди – 19,5 км.

Според изданието от това следва, че основният принцип на работата й е да се обсипе противника максимално бързо със снаряди и след това бързо да изчезне от позицията, за да се избегне ответен огън.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Още: Най-скорострелната гаубица в света: Украйна получи доставка от Швеция (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес