Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получава първите артилерийски снаряди от инициативата на Чехия

28 май 2024, 22:20 часа •
Реклама

През следващите дни Украйна ще получи първите 155-милиметрови снаряди, закупени извън Европа по инициатива на Чехия. Това обяви чешкият министър-председател Петр Фиала, предаде АФП.

Чешката република е начело на международна кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за украинската армия, която се бори с руската пълномащабна инвазия от февруари 2022 г. насам. „Петнадесет държави от ЕС и НАТО вече допринесоха с над 1,6 млрд. евро“, заяви Фиала в Прага.

Още: Португалия дава 126 млн. евро за военна помощ на Украйна (СНИМКИ)

„Първите десетки хиляди 155-милиметрови боеприпаси ще бъдат доставени през юни. Украйна може да очаква първата пратка през следващите дни", добави той, цитиран от БГНЕС. 

Фиала проведе среща с украинския си колега Денис Шмигал, нидерландския министър-председател Марк Рюте, датския премиер Мете Фредериксен, латвийския премиер Евика Силина и полския президент Анджей Дуда в чешката столица.

Още: Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение

Фиала посочи, че от началото на войната Украйна е получила от съюзниците си „918 единици тежко оборудване... почти 21 млн. боеприпаси среден калибър и 1,7 млн. боеприпаси и ракети голям калибър“. Лидерите обсъдиха начините за ускоряване на доставките, включително на системи за противовъздушна отбрана, и за засилване на сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост.

На 29 и 30 май Прага ще бъде домакин на среща на външните министри от НАТО в навечерието на срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли.

Още: BILD: Ограниченията за използване на западни оръжия връзват ръцете на Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес