Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получава до 20 самолета Mirage 2000, Франция ги нагажда за ракети SCALP (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 10:48 часа • 694 прочитания

Френският военен министър Себастиан Лекорну вече официално обяви, че Париж ще достави на Украйна изтребители Mirage 2000-5F през първото тримесечие на 2025 година. В момента те са в индустриална фаза. Точният брой на самолетите, които ще бъдат доставени, все още не е известен, но вече излизат детайли от различни източници.

Още: Франция обяви кога Украйна ще получи първите изтребители Mirage 2000 (ВИДЕО)

Между 12 и 20 самолета

Според източници на Avions Legendaires Франция ще достави между 12 и 20 самолета Mirage 2000-5F на Украйна през следващата година.

Лекорну говори за първото тримесечие, т.е. между 1 януари и 30 март 2025 г. Дотогава френските екипи трябва да осигурят оперативната трансформация и да осъществят напредък по обучението на пилотите и механиците.

Снимка: Getty Images

Трансформацията

Към момента не е известно дали един или повече двуместни Mirage 2000B ще бъдат включени в партидата. От друга страна, сигурно е, че от чисти изтребители, специализирани за охрана на въздушното пространство в рамките на Въздушно-космическите сили, Mirage 2000-5F ще се превърнат в многоцелеви бойни самолети в редиците на украинските ВВС. Те ще бъдат пребоядисани в украински цветове.

Още: Франция модернизира изтребители Mirage 2000-5F за Украйна - ще ги пригоди за мощни оръжия

Ще бъдат пригодени за ракети SCALP

Една от основните промени ще бъде възможността за носене и изстрелване на крилатата ракета SCALP-EG, която вече е на въоръжение в украинската армия. Става въпрос за френската версия на Storm Shadow, която е с обсег 550 км. Западните съюзници не са вдигнали ограниченията спрямо Киев за използване на далекобойни оръжия за удари по цели дълбоко в руска територия.

Но с помощта на Франция през следващата година Украйна ще разполага с ново оръжие за отблъскване на руския нашественик. Това е много добра новина за Украйна и потвърждава дипломатическите отношения между Киев и Париж, пише Avions Legendaires.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес