Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна планира прекратяване на войната чрез преговори, твърди NYT

17 юли 2024, 10:24 часа • 3547 прочитания

Украинското правителство планира да започне преговори с Русия и да сложи край на сраженията, които продължават по протежение на дългата близо 1000 км фронтова линия. Това твърди американското издание The New York Times, отбелязвайки, че руските сили се приближават към ключов логистичен маршрут на украинците в източната част на страната, а боевете стават все по-тежки и интензивни с всеки изминал ден.

Не се цитират източници, а по-скоро материалът е изграден като позиция на престижния вестник, че краят на войната чрез преговори би бил най-уместният вариант.

Политическият натиск върху Киев расте все повече и повече - британското издание Financial Times също публикува писмо, в което се призовава за разговори с Москва: Западни дипломати зоват за диалог с Русия "преди да е станало твърде късно"

Има обаче и съвсем различни мнения: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново.

NYT отбелязва, че Украйна се надява, че оръжията и боеприпасите, предоставени наскоро от западните съюзници, ще ѝ помогнат да задържи руските сили, както се случи в Харковска област. Там военните на диктатора Владимир Путин откриха нов фронт на 10 май, но отбраняващите се украинци успяха да спрат настъплението към Харков и да си върнат позиции в определени райони.

Още: Украйна отстъпи от плацдарма си на изток от Днепър: Да или не?

В същото време американски официални представители заявяват, че е малко вероятно Русия да постигне значителни териториални придобивки през следващите месеци.

Още: Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ВИДЕО)

Какви са плановете на Киев?

Докато войната наближава две години и половина, Украйна изготвя планове за прекратяване на сраженията чрез преговори, пише NYT. Президентът Володимир Зеленски заяви, че иска да проведе втора международна среща на върха за мир по-късно тази година и че руските официални лица трябва да присъстват, се казва още в статията. Москва не беше поканена на предишната среща на върха, която се проведе в Швейцария през юни, но така или иначе заяви намеренията си да не участва.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Още: Ракети по столиците в Европа: Руската телевизия онагледи Третата световна война (ВИДЕО)

Припомняме, че Зеленски обяви, че до края на 2024 година ще има изготвен мирен план от украинска страна. Той се позовава на формулата за мир, която представи на срещата на върха на Г-20 - тя включва изтегляне на руските войски от окупираните територии на Украйна, продоволствена и енергийна сигурност, ядрена безопасност, възстановяване на териториалната цялост и др.

Още: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин"

Руският диктатор Путин, издирван от съда в Хага, не иска и да чуе за подобен мир. Той настоява Русия да си запази незаконно анексираните Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област, като украинските сили се изтеглят от тези земи. На практика, Путин иска "демилитаризация" на Украйна, а това в случая значи капитулация.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Освен това диктаторът цитира несъстоялото се истанбулско проектоспоразумение, съдържащо абсурдни искания към Украйна от страна на Русия. Става въпрос за проекта на мирен договор, обсъждан в Истанбул от руски и украински представители през пролетта на 2022 г., малко след началото на руската пълномащабна инвазия. Путин твърди, че точките от договора още били на дневен ред, ако Киев иска да преговаря.

Още: Путин: Договорът от Истанбул през 2022 г. е на масата за бъдещи преговори с Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес