Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна обяви за 6 свалени свръхзвукови "Кинжал", изстреляни срещу Киев (СНИМКИ)

16 май 2023, 09:35 часа
Реклама

Общо 6 свръхзвукови ракети "Кинжал", изстреляни срещу украинската столица Киев, са били свалени тази нощ. Това заяви в личния си канал в Телеграм командващият украинските ВВС (военновъздушни сили) генерал Микола Олещук. Същото посочи и украинският генщаб.

Свалянето на толкова много ракети "Кинжал" е огромен успех предвид хвалбите на Кремъл, че ракетата е свръхзвукова и никоя ПВО система в света не може да ѝ противодейства. За пръв път Украина свали такава ракета преди малко над 1 седмица, като в CNN се появи репортаж, че ракетата е изстреляна с цел да удари ПВО система "Пейтриът", само че вместо това направената в САЩ ПВО я е свалило: Русия се е опитала да унищожи американска система "Пейтриът"

Освен това са свалени 9 крилати ракети "Калибър", както и още 3 зенитни и балистични ракети, като се уточнява какви точно са. Вероятно една от тях е "Искандер", става ясно от украинската информация.

Руската атака срещу Киев беше изключителна по своята плътност, с максимален брой атакуващи ракети за най-кратък период от време, каза ръководителят на Киевската областна военна администрация генерал Сергей Попко. Въпреки успешната работа на украинската ПВО, има известни щети и трима ранени: Пореден масиран руски обстрел, докато в ООН Русия обяснява как не воюва с цивилни (ВИДЕО)

Припомняме, че със сигурност в Киев вече действа ПВО система "Пейтриът" (Patriot), като не е ясно обаче колко броя. Руски пропагандисти вече почнаха да повтарят съобщение на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, че в Святошински район на Киев е унищожена система "Пейтирът" и радар - като се има предвид как Конашенков обявяваше унищожаване на HIMARS, такава информация следва да се чете внимателно: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО). А при посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Германия на 14 май стана ясно, че германците са доставили още 4 ПВО системи IRIS-T, като има информация, че Германия е обещала да достави на Украйна още 40 такива системи.

Припомняме и, че тази нощ украинският президент Володимир Зеленски се върна в Украйна след като посети Италия, Германия, Франция и Великобритания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес