Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна изглежда е потопила още един руски боен кораб в Крим

20 май 2024, 06:26 часа
Реклама

Руският малък ракетен кораб "Циклон" може да е бил потопен по време на атаката срещу окупирания Севастопол, съобщи руският Telegram канал "Досье Шпиона". По негови данни в нощта на 19 май корабът от проекта 22800 "Каракурт" е бил в пристанището. Армията на Украйна го е поразила с две балистични ракети ATACMS.

Реклама

По-късно независимият руски Телеграм канал ASTRA съобщи, позовавайки се на свои източници, че 3 ракети ATACMS са ударили кея в Севастопол, а "Циклон" е потънал. Не са известни данни за загинали или ранени, добавя каналът.

Говорителят на украинското командване "Юг" капитан Дмитро Плетенчук, който беше говорител на украинските ВМС доскоро, коментира, че има такива данни, но те все още са в процес на потвържаване и когато украинският генщаб бъде 100% сигурен, ще съобщи официално.

Още: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 20.05 - Украйна укрепи позициите си при Харков

Резултати от удара

Неофициално - в резултат на удара са загинали шестима военнослужещи от Черноморския флот на Руската федерация, а други 11 са били ранени. Самият кораб е потънал. Още следобед каналът "Кримски вятър" съобщи, че сграда в близост до кея Куриное е силно повредена по време на нощната атака. Според източници на канала, предишния ден там е бил разположен малкият ракетен кораб "Циклон". Още на следващия ден той не е бил там.

Според открити източници МСК "Циклон" е бил спуснат на вода още през 2020 г. Той е бил приет в състава на Черноморския флот още по време на пълномащабната война срещу Украйна.

Ще припомним, че тази седмица руски обекти на окупирания полуостров бяха активно атакувани. Снощи в редица населени места се чуха експлозии и стрелба, в мрежата писаха за поражението на кораб в Севастопол.

В следобедните часове Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за поражението на руския миночистач "Ковровец".

Още: Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес