Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна има сериозни проблеми с качеството на офицерския състав: Защо се стигна дотук?

11 октомври 2024, 19:41 часа • 1182 прочитания

Още преди година се появиха предупреждения, че качеството на украинската пехота рязко се е влошило като неизбежен резултат от продължителния военен конфликт. Днес към това вече може да се добави и значителният спад в нивото на офицерите, започвайки от младшите командири и стигайки до старшите чинове. Такъв анализ прави украинският историк Роман Пономаренко в своя телеграм канал.

Ето какво пише той: 

"Въпреки наличието на опитни офицери с боен опит, колкото повече продължава войната, толкова повече расте и броят на некомпетентните командири, които не могат да се справят със своите отговорности. Намирането на добър командир на рота или батальон става все по-трудно."

Още: Украйна показа на какво е способен новият й дрон "Морско бебе" (ВИДЕО)

Причините

"Причините за това явление са няколко", пише Пономаренко и ги изброява:

  • Високата интензивност на бойните действия води до значителни загуби сред командния състав. 
  • Армията се нуждае от нови командири, тъй като се налага формирането на нови военни части, но е почти невъзможно да се подготвят професионалисти за толкова кратко време. Подготовката на един наистина добър ротен командир отнема поне четири години. В момента обаче Украйна не може да си позволи този лукс. Командирите на взводове не живеят толкова дълго в условията на пълномащабна война.
  • Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече пада мотивацията на военните. След дълга служба на предна линия много командири се стремят да се прехвърлят на служба в тила. И това е разбираемо - умора, наранявания, прегаряне, смърт на приятели, проблеми в семействата. Често обаче на тях просто не могат да им се намерят заместници. 
  • Качеството на обучение на кадетите във военните академии е недостатъчно. Когато младите лейтенанти постъпват в бойните части, бързо става ясно, че те не са достатъчно подготвени да водят хората си в условията на реални бойни действия. Те трябва да се учат на самото бойно поле, което носи негативи за всички.

Всичко това показва и защо в тези условия масовото създаване на нови бригади е нецелесъобразно, тъй като просто няма достатъчно квалифицирани офицери, които да командват тези части, смята анализаторът.

Още: Украински боец: Всеки ден губим по едно село, военните са под тотален стрес

Той добавя: "Интересното е, че този проблем стана ясен още преди повече от година, по време на "контранастъплението". Тогава една от новосъздадените бригади, оборудвана с танкове "Леопард", имаше толкова лошо командване на всички нива, че бойният им дебют се превърна в срамно фиаско. Сега проблемът се задълбочи още повече."

Зрелищен арест на шеф на медицинска служба в Украйна - заради подкупи за мобилизация (ВИДЕО)

Над 100 хил. украински военни са напуснали самоволно частите си от 2022 г. насам

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес