Украйна и ЕС подписаха пакт за сигурност. Зеленски: Нужен е мирен план в идните месеци

1620
Украйна и ЕС подписаха пакт за сигурност. Зеленски: Нужен е мирен план в идните месеци
Снимка: X.com/Charles Michel

Европейският съюз и две от неговите държави членки - Литва и Естония, подписаха споразумения за сигурност с Украйна. Подпис от украинска страна положи президентът Володимир Зеленски, който участва на срещата на върха в Брюксел.

Споразумението с ЕС - блокът ще помага на Киев в 9 области на сигурността

Според проекта на документа, цитиран от "Ройтерс", споразумението с ЕС определя ангажимента на блока да помага на Украйна в 9 области на политиката за сигурност и отбрана, включително с доставки на оръжие, военно обучение, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост и разминиране.

Още: Украйна получи още стотици милиони евро от Европейския съюз

Пактът - заедно с документите, подписани с Литва и Естония - има за цел да допълни други подобни споразумения, сключени между Украйна и нейните съюзници, докато тя продължава защитата си срещу руската инвазия.

Държави като САЩ, Великобритания, Франция и Германия вече сключиха такива споразумения с Киев.

Официални лица твърдят, че споразуменията не са същите като пакта за взаимна отбрана между страните от НАТО, а представляват ангажименти за предоставяне на оръжия и друга помощ на Украйна за укрепване на собствената ѝ сигурност и възпиране на бъдещо нахлуване.

Зеленски се похвали с начало на преговори за ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е в Брюксел днес, 27 юни. Той отбеляза, че страната му вече започва реални преговори за членство в ЕС. "Днес съм в Брюксел, за да участвам в заседанието на Европейския съвет и да благодаря на всички европейски лидери за единството и за това, че потвърдиха необратимостта на нашия европейски курс", каза той.

Зеленски заяви, че ще се срещне с лидерите на ЕС и на държавите членки и ще проведе двустранни преговори. Той добави, че всяка стъпка е в името на приближаването на "нашата историческа цел - мир и просперитет в общия европейски дом".

Още: Сърбия няма да ограничава продажбата на оръжия за Запада, макар те да отиват в Украйна

"Ще подпишем три споразумения за сигурност наведнъж, едно от които е с Европейския съюз като цяло. За първи път то ще осигури задълженията на всички 27 държави членки да предоставят широка подкрепа на Украйна, независимо от всички институционални промени вътре в нея", подчерта президентът. По-късно той обяви, че е подписал съответните договори с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен (договора с ЕС), литовския президент Гитанас Науседа (пакта с Вилнюс) и естонския премиер Кая Калас (споразумението с Талин).

На 25 юни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви началото на преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС. 

"Днес ЕС подписва ангажименти за сигурност с Украйна. Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия. Още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план", написа в X председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още: Шарл Мишел: Украинците защитават и страната си, и нашите общи ценности (ВИДЕО)

Призив за мирни преговори

"Украйна не иска да удължава войната, не искаме тя да продължава с години. При наличието на много ранени и убити, трябва да представим план за уреждане на конфликта в рамките на няколко месеца", заяви още Володимир Зеленски.

Още: Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Формулата за мир на Зеленски включва зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински земи. Десетки държави изразиха първоначална подкрепа за този план на Киев, включително България, и я затвърдиха на мирната конференция в Швейцария по-рано през юни.

Междувременно руският диктатор Владимир Путин има абсурдни искания за мирни преговори: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа