Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е унищожила или повредила 6 руски изтребителя на летище "Мариновка" (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

23 август 2024, 15:26 часа • 3258 прочитания

На удареното вчера (22 август) от украинските сили руско военно летище "Мариновка" във Волгоградска област вероятно са били повредени или унищожени шест изстребителя. Това се вижда сателитни снимки, разпространени от изследователи, работещи с отворени данни.

Според източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са поразени складове с авиобомби и с гориво.

Какво е поразено?

  • Един Су-34 и един Су-24 са били напълно унищожени в зоната за ремонт;
  • Един Су-34 е бил унищожен или повреден до невъзможност за ремонт в хангар 3;
  • Два самолета Су-34 вероятно са били повредени в хангари 5 и 6;
  • Един Су-24 вероятно е бил повреден в хангар 7;
  • Не е ясно дали в хангар 4 е имало самолет, но ако е имало, той вероятно е бил унищожен или сериозно повреден.

Сателитни изображения на радио "Свобода"/"Свободна Европа" също показват щетите, нанесени на военновъздушната база "Мариновка". Вижда се базата преди и след нападението, като експлозиите на гориво и боеприпаси са причинили видими щети на разстояние до два километра от мястото на удара.

Украинските официални лица не са коментирали нападението. Руските военни блогъри твърдят, че всички оперативни самолети са напуснали базата преди удара, а тези, които са били повредени, не са били годни за полети поради липсващи части и двигатели.

Точното попадение по пристанище "Кавказ" - сателитни снимки

Междувременно се появиха сателитни снимки и от нападението на украинските сили по пристанище "Кавказ" в Краснодарския край, извършено вчера. Днес, 23 август, Киев официална пое отговорност за атаката, при която бе ударен железопътен ферибот с цистерни за гориво: Руското пристанище "Кавказ" край Кримския мост гори: Атака срещу цистерни с гориво (ВИДЕО).

Нападението е причинило значителни щети на инфраструктурата и вероятно е засегнало намиращите се в близост плавателни съдове, става ясно от кадрите. Местните власти обявиха временно затваряне на пункта до отстраняване на щетите.

След удара фериботният преход в Керч, свързващ окупирания полуостров Крим и Краснодарския край, беше временно затворен, съобщи информационна агенция "РИА Новости", която е под контрола на Кремъл.

Стана ясно, че на ферибота, атакуван от украинците, е имало 30 цистерни с гориво. Плавателният съд е потънал, 17 души бяха спасени, а още двама се издирват.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес