Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е свалила близо 2000 руски дрона от началото на годината

26 юни 2024, 01:03 часа

От началото на годината Украйна е свалила 1953 дронове "Шахед" руско производство. Това обяви командирът на ВСУ Олешчук. По думите му през 2024 г. по територията на Украйна са изстреляни общо 2277 ударни безпилотни летателни апарати от този тип.

Реклама

Още: Руско признание: Украйна унищожи над 100 дрона в Ейск

От началото на руската агресия срещу Украйна именно дроновете се превърнаха в едно от ключовите оръжия, използвани и от двете страни в конфликта. Наскоро стана ясно, че през 2024 г. Украйна е изпреварила Русия в производството на дронове-камикадзе от типа на Shahed-131 и Shahed-136. Това обяви генералният директор на украинския държавен отбранителен концерн "Укроборонпром" Герман Сметанин. Той подчерта, че производството на оръжие в условията на война при постоянен ракетен обстрел е изключително трудно, но близо 54-те хиляди работници на концерна правят дори невъзможното, за да осигурят страната с необходимите оръжия за отбрана.

Още: Украинка избяга пеша от окупация, показа на дрон паспорта си и поиска помощ (ВИДЕО)

В интервю за ArmyInform Сметанин каза, че са подписани редица договори с частни производители, главно за лицензионно производство на дронове. Тъй като частните предприятия не могат да осигурят необходимото количество, те подписват лицензионно споразумение и предприятията на "Укроборонпром" също вземат участие в производството.

Още: Става страшно: Украинците са готови с истински авиобомби за тежките си дронове "Баба Яга" (ВИДЕО и СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес