Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е разработила своя прецизна управляема бомба (ВИДЕО)

08 септември 2024, 19:10 часа • 5109 прочитания

Всеки ден руски военни самолети хвърлят по украинските войски и градове до стотина "умни" авиационни бомби KAB. Бомбите с обсег около 40 км, някои от които тежки до три тона, са сред най-опустошителните оръжия във войната и са решаващ фактор за напредъка на Русия в Източна Украйна тази година.

Сега самата Украйна се готви да отвърне на удара със собствени прецизни авиобомби. В скорошно видео, заснето от екипажа на изтребител Су-27 на украинските военновъздушни сили, се вижда как бомбардировач Су-24 на ВВС носи под крилото си прототип на "плаващ боеприпас".

Украинците явно не се задоволяват с американските JDAM-ER и френските Hammer - явно възнамеряват да въоръжат своите самолети и с бомби местно производство, пише Forbes.

Още: Седем големи пакета военна помощ за Украйна: Кой какво обеща в "Рамщайн"? (ОБЗОР - ВИДЕО)

Още през юни бригаден генерал от ВВС Серхий Холубоцов обяви, че службата разработва нов комплект за "плъзгане и прицелване", който да превърне съветските неуправляеми бомби в прецизни боеприпаси. Изпитателният полет на този Су-24 е важна стъпка в разработването на новото оръжие.

Ако Украйна успее да създаде нова бомба местно производство, тя може да започне да догонва руската кампания за бомбардиране от самолети.

Още: САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

Оръжията, които Украйна създава

Новата бомба ще се присъедини към нарастващото портфолио от произведени в Украйна боеприпаси, което включва крилатата ракета „Нептун“, новия „ракетен дрон“ „Паляниця“ и множество атакуващи дронове - включително поне два модела безпилотни самолети, които могат да прелетят около 1600 км с експлозивен товар.

Още: Големият проблем за F-16 срещу най-ефективното руско оръжие в Украйна - умните бомби (ВИДЕО)

Създавайки свои собствени прецизни боеприпаси, Украйна се освобождава от пълната зависимост от непостоянни съюзници по отношение на ключови военни способности. Местното производство е и начин Киев да заобиколи ограниченията на партньорите си за това как и къде украинските сили могат да използват боеприпаси, произведени в чужбина. Най-важното е, че американците забраняват на украинците да изстрелват доставени от САЩ прецизни балистични ракети по цели на територията на Русия - цели, които включват въздушните бази, поддържащи руските бомбардировачи.

Украинските военновъздушни сили са въоръжили няколко типа бойни самолети с американски и френски авиобомби, включително Су-24, Су-27 и МиГ-29. И трите типа могат да носят новата украинска бомба.

Още: Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес