Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна атакува завод, произвеждащ гориво за руските ракети (ВИДЕО)

15 юни 2024, 08:05 часа • 6539 прочитания

И тази нощ въздушната война между Украйна и Русия не стихна, но за разлика от вчера мащабът не се оказа толкова голям.

Атака с дронове беше извършена отново в Ростовска област. Губернаторът на областта Василий Голубьов написа в официалния си канал в Телеграм, че около 4 часа сутринта руската ПВО свалила няколко дрона в района на Каменск-Шахтински. Отломки от дрон паднали върху индустриална площадка. По предварителни данни са повредени стъкла в нежилищна сграда, няма пострадали.

Руското военно министерство съобщи в официалната си сводка, че над Ростовска област са унищожени 3 дрона.

Още: Украйна заземи поне 2 руски Су-34, Русия порази система М270 (СНИМКИ и ВИДЕО)

За какъв индустриален обект става въпрос? Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA напомня, че в Каменск се намира руското федерално държавно предприятие Каменски комбинат, едно от най-големите химически предприятия в южната част на Русия. През 2011 г. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) частично разсекрети данни, свързани със създаването в СССР на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво RT-2 (SS-13 Savage по американската класификация). В документите на ЦРУ заводът в Каменск-Шахтински е посочен като място за производство на композитно гориво за ракетни двигатели от този тип и местоположение на изпитателни съоръжения, отбелязва "Новая газета" още през 2021 г.

Въздушна тревога и в Украйна

Междувременно, малко след 2:00 часа след полунощ украинските ВВС обявиха въздушна тревога. Това се повтори и малко преди 3:00 часа - не последваха обаче нови съобщения за руски атаки и тревогата беше отменена малко след 5:00 сутринта.

Пожар в бюрото на руските военни самолети "Сухой", Русия стреля с "Кинжал" по Киев (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес