Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският премиер се срещна с папата, поиска помощ за депортираните от Русия деца

27 април 2023, 17:09 часа

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е поканил папа Франциск да посети страната му и е поискал помощ за връщането у дома на хиляди деца, незаконно депортирани в Русия или в окупираните от нея територии след инвазията на Москва.

Реклама

Шмигал заяви на пресконференция в Рим, че е провел разговори във Ватикана и е обсъдил мирната формула на Киев за прекратяване на 14-месечната война на Русия в Украйна.

"Помолих Негово светейшество за помощ за връщането у дома на украинските деца, които са задържани, арестувани, депортирани в Русия по престъпен начин", каза премиерът на Украйна, цитиран от "Ройтерс".

По оценки на Киев - близо 19 500 деца са били отведени в Русия или в окупирания от руснаците полуостров Крим след нахлуването на Москва през февруари миналата година. Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани за собствената им "безопасност". Има обаче редица доказателства, че това не е така.

"Обсъдихме (украинската) мирна формула, както и потенциалния път и помощ от страна на Негово светейшество и Ватикана за постигане на всички стъпки от мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски", заяви Шмигал. Какви са 10-те условия на Зеленски - четете тук.

86-годишният папа Франциск и преди е казвал, че иска да посети Киев, но и Москва с мисия за мир.

ОЩЕ: Папа Франциск на визита в Унгария, ще говори с Орбан за войната в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес