Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинският Magura V5 е признат за най-ефективният дрон във войната, нанесъл е щети на Русия за половин милиард долара

12 юли 2024, 15:00 часа • 7873 прочитания

Украинският морски дрон Magura V5 е обявен за най-ефективният безпилотен морски апарат във войната на Русия срещу Украйна. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в полското издание "Political Science and Security Studies Journal", в което международни експерти са анализирали и оценили възможностите на използваните дотук в бойните действия морски дронове.

Сравнени са възможностите на разработените от украински компании дронове "Микола", Mamay, Sea Baby, TOLOKA TLK-150, Marishka и Magura V5.

Уникалността на "Магура"

Още: Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

MAGURA V5, който за първи път е бил използван на 24 май 2023 г., е най-ефективният морски дрон в своя клас, пише в изследването. Освен това този дрон стана първото в света дистанционно управлявано безпилотно превозно средство, което не просто поврежда, а напълно унищожава военен кораб в реални бойни условия, което го прави изключително ценен като практически опит за бъдещи стратегии за използване на безпилотни морски системи.

Руският морски дрон е откраднат от украинците?

От руска страна е анализиран дронът "Одуванчик", произведен в машиностроителния завод в Санкт Петербург, от който руското военно министерство е поръчало 10 броя за тестване директно в бойни условия. За "Одуванчик" се отбелязва, че руските конструктори са използвали останки от унищожени украински дронове-камикадзе, които са атакували руския Черноморски флот. Това предполага, че "Одуванчик" включва разработки на украински инженери и действително снимките показват, че дори и на външен вид той прилича на украинските дронове.

Унищожените кораби от "Магура"

Още: С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

Дроновете Magura V5 са нанесли щети на 14 руски кораба, 8 от които са били напълно унищожени. Кнокретно това са разузнавателният кораб "Иван Хурс", патрулният кораб "Сергей Котов", десантните кораби "Акула" и "Серна", ракетният кораб "Ивановец", големият десантен кораб "Цезар Куников", както и високоскоростни патрулни и амфибийни лодки от различни типове.

Нанесените щети се оценяват на повече от половин милиард долара.

Украинските разработчици са развили опита си от нулата

В анализа се посочва, че преди руско-украинските бойни действия в Черно море не е имало методически документи или центрове за обучение на операторите на морски дронове. Украинските сили обаче под командването на украинското военно разузнаване са развили този опит и знания от нулата, а техните дронове са показали висока ефективност в реални бойни действия.

Още: За първи път: HIMARS порази Курска област. Уникална операция на украинските морски дронове

"Благодарение на самостоятелното разработване на методи и стратегии за тяхното използване, украинските военни създадоха уникална тактическа система за използване на военноморски безпилотни апарати, която се оказа много ефективна. Липсата на предишни инструкции и програми за обучение не им попречи, а по-скоро стимулира украинските специалисти да намерят иновативни решения и да реагират бързо на предизвикателствата по време на конфликта.

Този опит значително допринесе за развитието на съвременните военни технологии и промени представите за възможностите на безпилотните морски превозни средства в съвременните конфликти", се посочва в анализа.

Още: Руснаците показаха ВИДЕО от изпитанието на свой морски дрон-камикадзе с 250 кг експлозив

Опитът на Украйна ще бъде ценен за разработчиците и стратезите в други страни.

Украинският опит не само промени естеството на военните действия в Черно море, но и направи значителен принос във военната наука, се казва в анализа. Постигнатото от украинците и опитът, натрупан по време на този конфликт, ще допринесе за по-нататъшното подобряване както на настъпателните, така и на отбранителни системи в бъдещите стратегии за военноморска война.

Още: Морска битка от първо лице: Последният бой на потопения руски военен кораб "Цезар Куников" (ВИДЕО)

Още: Украинският дрон, който е страшилище за руските военни кораби (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес