Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински затворници се сражават в операция "Курск": The Economist разказа историите им

16 август 2024, 10:16 часа • 2744 прочитания

„Една колона със 70 чеченци. Сега всички са със Свети Петър“, казва старши лейтенант Назарий Кишак с усмивка на лице.

Той отговаря за едно от най-необичайните подразделения в продължаващата вече над седмица операция „Курск“ на украинските сили в Русия. Една четвърт от неговите 200 военнослужещи са затворници.

Преди три месеца мъжете са били в затвора, а сега са на първата си мисия - сражават се на територията на Русия. Офицер Кишак казва, че те са се оказали най-добрите воини, които е виждал. На 13 август подразделението губи първия си човек - 24-годишния Михаил, който е бил осъден за грабеж, разказва The Economist.

Още: Първата група украински затворници, които ще служат във ВСУ, пристига на фронта съвсем скоро

Затворниците в украинската армия

През май Украйна официално прие законови текстове, според които осъдени хора (затворници) могат да влязат в армията - норми, които важат само при военно положение/задължителна мобилизация, в каквото е страната в момента. Осъдените влизат в украинската армия с договор за професионална служба, а присъдите им стават условни. Това не ги спасява от нова присъда, ако извършат нарушение на украинските закони: Официално: Украйна приема престъпници в армията си.

В средата на юни The Washington Post съобщи, че над 2750 затворници в Украйна вече са станали част от украинската армия.

Какво споделят украинските затворници, които се бият в Курск?

От The Economist са разговаряли с Назарий Кишак и описват каква е картината в Сумска област на Украйна и в руския регион Курск, където действа групата на командира. "Приличащият на мечка" Кишак е на около 10 км от границата - в далечината стреля танк. Рязък завой и вече сме в командния пункт на подразделението в украинската гора. Подът е осеян с пепелници и прясно отворени кутии с гранати. Офицер Кишак вдига радиостанцията, за да изреве заповеди към бойците си отвъд границата. Мъжете около него се навеждат като ученици. Някои от тях, току-що завърнали се от Русия, хапват лакомо хляб и майонеза, предава кореспондентът на изданието.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Гена, наричан още Уикипедия, е 47-годишен сивокос мъж, осъден през 2021 г. за убийство и въоръжен грабеж. Той казва, че онзи ден алкохолът е надделял над него. При опит да си купи още бира му било отказано, охранителят се опитал да вземе оръжието му и пистолетът гръмнал. Трите години и половина в затвора, казва той, му дали спокойствие, което му помогнало, когато преминал границата с Русия. „Не че съм видял много ужасни неща. Просто един руснак без горната си половина. Долната половина беше там, но горната я нямаше. Нищо особено".

След като украинските сили нахлуха в Курска област на 6 август, сега вероятно укрепват линиите за снабдяване и позициите си. Офицер Кишак и неговите военнослужещи достигат региона на 10 август, подкрепяйки ударната група от елитни войници, влязла четири дни по-рано. В момента подразделението се сражава по-далеч на север от основното направление в Суджа: След превземането на Суджа: Ще продължат ли доставките на руски газ през Украйна?

Още: Жители на Курск посрещат украинците със "Слава на Украйна" (ВИДЕО)

Офицер Кишак казва, че Украйна вероятно не разполага със сили, за да отвори нова ос на нападение в района. „Суджа остава приоритет. Не разполагаме с войски, които да разхвърляме наоколо". Острият недостиг на жива сила все пак беше основната причина през май Киев да реши да последва примера на Москва и да позволи на осъдените да служат в армията.

Саша Бахмут, 55-годишен мъж от Централна Украйна, е един от затворниците, които се бяха застъпили за новия закон. Той е бил вкаран в затвора в края на 2021 г. за това, че е застрелял човек. Когато войната избухнала три месеца по-късно, поискал от съда да му бъде разрешено да отиде на фронта. Сега най-накрая се е появил шансът му да се бие - в Русия. „Трудно е да се опише чувството. Просто потискащо. Стигнахме дотук. И не само стигнахме дотук, но и действително пресякохме границата. Показахме, че сме смела нация", казва той.

Още: Украинците превземат села преоблечени като руски войници. А „Ахмат“ е просто чай (ВИДЕА)

Втори шанс

Командир Кишак смята, че ранният успех на експеримента показва защо е правилно да се дава втори шанс на хората. Той прави само две изключения - изнасилвачите и издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин.

Съществува цялостен процес на проверка, но щом войникът влезе, той е вътре. Осъдените имат същите права като обикновените войници. Командирът, който произхожда от семейство на воини - дори майка му се сражава в Донбас - казва, че любовта му е "груба": „Понякога трябва да изкрещиш или да заповядаш на някого да прави упражнения, но го правиш, за да съхраниш живота им".

Осъдените смятат, че новата им кариера е възродила чувството им за цел в живота. Гена казва, че прилага дипломата си по информатика в областта на дроновете и електронната война.

Офицер Кишак съветва хората си да очакват неочакваното. Казва им, че няма граници за това къде може да се развият следващите операции на Украйна. „Винаги съм искал да отворя дюнерджийница в Москва", заявява той.

Още: "Дано мама не го види!": Украински боец се снима само на 20 км от Курската АЕЦ? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес