Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински пробиви при Бахмут и Соледар, слух за нов трус с руски генерал (ВИДЕО)

15 юли 2023, 19:50 часа
Реклама

Имаме невероятен успех в Курдюмовка – така украинският телеграм канал "Бахмутски демон" лаконично съобщава новина, която звучи много добре по отношение на украинския напредък при Бахмут.

Направление Бахмут – реномето на нов генерал пострада

(КАРТА) За момента украинската контраофанзива не може да се похвали с големи и бързи успехи, но именно при Бахмут нещата се развиват най-добре. Курдюмовка се намира на около 13-15 километра южно от Бахмут, като от няколко дни украинците атакуват там и при Андреевка. Ако успеят да преминат, тогава ще имат възможност да обкръжат Клещеевка – на 6-7 километра южно от Бахмут, където вече имат успехи и заети някои позиции на високия терен при селото. При такова развитие на нещата, положението на южния фланг на Бахмут ще стане отчайващо.

Руският пропагандист Семьон Пегов, който списва телеграм канала WarGonzo, съобщи по-рано сутринта, че украинската армия е успяла да настъпи в района на Андреевка вече на левия бряг на канала Северски Донец-Донбас. При Клещеевка обаче украинците извършили неуспешна атака, както и руснаците са се провалили в контраатака от север на Бахмут, при Берховка (5-6 километра северозападно от града).

Междувременно, има информация, че пореден руски командир е претърпял унижение. Командващият 106-та дивизия на руските ВВС от Източното военно окръжие на Руската федерация генерал-майор Владимир Селиверстов е бил свален от поста със заповед на руския военен министър Сергей Шойгу. Информацията е на руския телеграм канал ВЧК ОГПУ, който е известен като приближен на ЧВК Вагнер. Официално потвърждение от руското военно министерство все още няма, но досега такива потвърждения няма за нито една голяма промяна в руското военно командване от началото на войната в Украйна.

ОЩЕ: Пореден проблем за Кремъл и стабилността на режима на Путин (ВИДЕО)

(КАРТА) Вече има данни за украински пробив в зоната при Соледар, по-точно Яковлевка. Създадени са условия за обкръжаване на селата Краснополовка, Миколаевка и Сако и Ванцети, които са предна линия на отбрана на Соледар.

Изгоряха, защото нямаме муниции: Вопли на руски войници (ВИДЕО)

Трудната украинска контраофанзива

Поредни нови видеокадри от случващото се на фронта се появяват в социалните мрежи. От тях много ясно се вижда колко тежки боеве се водят на места с много окопи – основно в Запорожка и западната част на Донецка област:

Загубите на техника също са големи – долните видеа показват поразени руски военни колони, като едното е цензурирано:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес