Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински посланик: Само ядреният статут може да ни гарантира сигурност

01 февруари 2023, 10:09 часа • 2709 прочитания

Само ядреното оръжие може да ни спаси от атака на агресор. Ето защо искаме да започнем тази дискусия. Това каза украинският посланик в Германия Олексий Макеев.

Той заяви, че когато Русия наруши Будапещенския меморандум, ядрените държави, включително САЩ и Великобритания, не предоставиха на Украйна пълна подкрепа за сигурността.

"Това беше лош сигнал за всички страни по света, които разбраха, че само ядрените оръжия могат да ги спасят от нападение от такъв агресор. Затова ние искаме да започнем тази дискусия", каза дипломатът в интервю за "Дойче Веле".

Той отбеляза, че няма готови предложения как може да изглежда това. Но припомни, че една от идеите за това беше представена от президента Володимир Зеленски в началото на 2022 г. - Договорът за сигурност.

ОЩЕ: Резников за доставката на изтребители F-16: В началото винаги ни казват "не" 

Будапещенският меморандум, подписан през 1994 г., дава гаранции за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Той бе подписан от Украйна, Русия, САЩ и Великобритания и гарантира, че страните по него във връзка с доброволния отказ от ядрено оръжие от страна на Украйна няма да прилагат военни или политически мерки срещу нея.

САЩ, Великобритания и Франция гарантират зачитането на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. След избухването на руско-украинския конфликт, който доведе до анексирането на Крим през 2014 г. обаче, консултации в рамките на Будапещенския меморандум не бяха проведени.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес