Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински пленник почина в руски арест, дъщеря му го разпозна на СНИМКИ

31 юли 2024, 17:17 часа • 3052 прочитания

В следствения арест № 5 в Ростов на Дон е починал 55-годишният украински военнопленник Александър Ищенко, служил като шофьор на бригадата "Азов" при отбраната на Мариупол. 

Това става ясно от кратко съобщение на руския Южен окръжен военен съд, който не посочва датата и причината за смъртта на военнопленника.

Дъщерята на Ищенко - Кристина Кошка също съобщи за смъртта на баща си на 21 юли на страницата си в Instagram. 

Още: Годишнина от руското престъпление в Еленовка: "Бяха оставени да умрат и тези, които можеха да бъдат спасени" (СНИМКИ)

Тя пише, че е разпознала баща си през 2023 г., по време на показния процес срещу азовците, който бе организиран от руските окупатори.

"9 дни, откакто те няма... Любими татко, как се борихме за теб, как се бори ти и как чакахме да се срещнем. Ти винаги ни ободряваше. Никога няма да простя на тези, които не те спасиха... И ти пишеше, надявайки се на среща. Ти си нашият герой", пише Кристина.

Не прилича на себе си

Още: След 2 години в руски плен украинските бойци са като излезли от Аушвиц (СНИМКИ)

През юни 2023 г. Кристина вижда баща си на една от снимките от публичния съдебен процес, разпространени от руснаците.

За година в плен той е толкова променен, че не прилича на себе си.

"Защо такива мъки, милият ми гледа с такъв празен поглед в камерата. Една година мъка, дори не прилича на себе си. Сякаш са двама различни човека, но не, за съжаление, не са. Трудно е да гледаш човек, който някога е бил щастлив, който е имал всичко, а сега – само безпомощност и празнота в очите", пише тя.

Снимка: Instagram/kristykoshka9

Още: Глад, бой, издевателства: 2 години 24-годишна украинка е разкарвана по руските затвори (СНИМКИ и ВИДЕО)

Процесът

Ищенко и още 23-ма военнослужещи от "Азов", включително девет жени, бяха обвинени от руснаците в участие в терористична дейност и опит за насилствено завземане на властта. Двама от тях - Давид Касаткин и Дмитрий Лабински, бяха разменени за руски военнопленници и ги съдят задочно.

Първоначално делото се водеше в самопровъзгласилата се ДНР и обвиняемите бяха държани в следствения арест в Донецк. След това материалите по делото бяха прехвърлени в Южния окръжен военен съд на Русия в Ростов на Дон и там бяха транспортирани и военнопленниците.

Още: Украинска военнопленница се събра с детето си след 2 години в плен: Разтърсващи кадри (ВИДЕО)

В началото на 2024 г. руският съд призна всичките 24 обвиняеми за виновни. 

Някои от тях са участвали в двумесечната защита на Азовстал. Други вече не са били на активна военна служба по времето, когато са били задържани в руските филтрационни лагери. А повечето жени военнопленнички са били готвачки в "Азов".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес