Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински пилоти пристигнаха в Румъния за обучение на F-16

13 септември 2024, 13:17 часа • 991 прочитания

Група украински пилоти наскоро пристигна в Румъния и започна да се обучава на изтребители F-16, обяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров на 12 септември.

Украйна получи първите си F-16 в края на юли - една година след като съюзниците ѝ сформираха коалицията на изтребителите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, за да подкрепят Киев с обучение и самолети.

Още: Радев полетя с F-16 и направи фигури от висшия пилотаж във въздуха

Кога започват полетите?

Украинските пилоти пристигнаха в Румъния, за да започнат обучение на нидерландски изтребители в авиобаза Борча "преди няколко дни", съобщи румънската медия Digi24 вчера. В момента пилотите се запознават с подробности за F-16 на място и трябва да започнат да провеждат тренировъчни полети през октомври.

Снимка: Getty Images

"В украинското небе ще има и още F-16: група наши пилоти вече преминава обучение в Румъния", написа Умеров.

Още: Твърде рисковано: САЩ са отказали да изпратят американски специалисти в Украйна за поддръжката на F-16

Нидерландия обеща на Украйна да ѝ достави 24 от своите изтребители четвърто поколение, произведени в САЩ. Дания, Норвегия и Белгия също обещаха десетки самолети F-16.

Няколко държави предоставиха част от своите изтребители F-16 за обучение на украински пилоти - Дания, САЩ и Румъния. Копенхаген заяви, че няма да предоставя инструкции на украински летци на своя територия след 2024 г.

Обучението на нови пилоти се счита за една от основните пречки за разширяване на възможностите на Украйна за използване на F-16.

Още: Нямаме намерение да го крием: Сирски с изявление за причините за катастрофата с F-16

Първият инцидент с F-16

Катастрофата на изтребител F-16 в Украйна в края на август повдигна въпроса за темповете на обучение на украинските пилоти за използване на самолетите на бойното поле.

Обучението на украинските пилоти за работа с F-16 се извършва с ускорени темпове. Украинската програма продължава, но катастрофата показва какво се случва, когато се опитваш да избързаш, заяви пред The Wall Street Journal неназован високопоставен служител в областта на отбраната.

Още: Киев: Уволнението на командващия ВВС не е свързано със смъртоносната катастрофа на F-16

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес