Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински журналисти спечелиха "Пулицър" за работата си в обсадения Мариупол

09 май 2023, 12:04 часа • 1557 прочитания

Украинските журналисти Мстислав Чернов, Евгений Малолетка и Василиса Степаненко спечелиха наградата "Пулицър" за обществена дейност за репортажите си от град Мариупол, който дълго време беше под руска обсада.

Журналистите бяха отличени заедно с колежката си Лори Хинант, като всички те работят за Associated Press. Това съобщи агенцията на 8 май.

Наградата за обществена дейност е една от 14-те категории на най-престижния журналистически приз "Пулицър".

Мариупол, разположен на Азовско море в Донецка област, е под руска окупация от май 2022 г. - след тримесечна обсада, в резултат на която по-голямата част от града беше разрушена.

Чернов, Малолетка и Степаненко са били в Мариупол в началото на пълномащабната инвазия на Русия и са документирали жестокостите, извършени от руските военни по време на престоя им там - например бомбардирането на родилния дом на 9 март 2022 г.

Чернов превръща 30 часа кадри в пълнометражен документален филм "20 дни в Мариупол". Премиерата се състоя на филмовия фестивал "Сънданс" в края на януари, където продукцията получи наградата на публиката в категорията "Световно кино".

ОЩЕ: В Мариупол принуждават украинските ученици да пишат благодарствени писма на руските войници, че са ги "освободили"

ОЩЕ: Разкази от Мариупол: Украинците мръзнат, окупаторите "русифицират" града и децата им (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес