Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински журналист, критикуващ Зеленски и военното командване, бяга от мобилизация

23 юли 2024, 14:47 часа • 1831 прочитания

В украински информационни канали се появи вълна от критики към един от известните в страната журналисти - главния редактор на Цензор.нет Юрий Бутусов.

Бутусов от години пише на военна тематика, както и за вътрешнополитическата ситуация в Украйна. Той е отразявал шумни скандали, свързани с корупцията в държавния отбранителен концерн "Укроборонпром". Писал е за подкупването на избиратели и различни други проблеми около изборите в Украйна, отразявал е военните действия в Донбас в периода 2014-2018 г., а особено в последните месеци излиза със сериозни критики към военното командване и кабинета на президента Володимир Зеленски. 

Телеграм каналът "Украина Сейчас" обръща внимание, че на този фон е любопитно как самият Бутусов очевидно доста се старае да избегне мобилизацията. Според информацията той е поискал отсрочка от военна служба като баща на три деца.

Още: Борбата с корупцията в Украйна напомня на тази в България: Скандал с нов закон

Преди това журналистът е избегнал мобилизацията, позовавайки се на здравословни проблеми.

Информационният канал припомня също така и случай от август 2015 г., когато се водеха военни действия с проруските сепаратисти в Донбас и тогавашният съветник на началника на Генералния щаб на Украйна Татяна Ричкова питаше защо Бутусов не е сред защитниците на Украйна. Публично тя отправи следния въпрос към Бутусов, при това в доста ироничен тон:

"Уважаеми господин Бутусов, бързаме да ви информираме, че е в ход шестата вълна на мобилизация, но не ви виждаме в редиците на защитниците на Украйна."

Тогава журналистът й отговори във Фейсбук така:

"Всичките ми приятели и семейството ми знаят, че наистина ще се запиша. И не в Киев, а в частта, която ще бъде на първа линия. Това го обявих отдавна. Дори бях готов да се подложа на сложна операция, за да вляза в армията."

Въпреки това заявление на Бутусов, датиращо от 2015 г., той нито тогава, нито сега, когато вече трета година върви пълномащабната война, така и не е подал искане да се присъедини към някоя военна част, пише "Украина Сейчас".

Още: Скандал с Антикорупционната комисия в Украйна и обвинения към дясната ръка на Зеленски

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес