Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински футболист преплува нелегално Тиса, за да играе за съюзника на Русия Беларус

11 септември 2024, 14:00 часа • 2195 прочитания

Украинският футболист Денис Шелихов, бивш младежки национал и вратар на "Днипро", е преплувал нелегално граничната река Тиса, за да стигне до Беларус и да подпише договор с местния клуб "Славия-Мозир". Преди това футболистът се е подготвял два месеца да избяга от страната и е тренирал да плува с плавници, пише украинският Sport Express на 10 септември, позовавайки се на два източника. Как изданието е успяло да вземе интервю от футболиста, вижте в редовете по-долу. 

Ден преди това, на 9 септември, пресслужбата на "Славия-Мозир" обяви подписването на договор с 35-годишния вратар, но без да споменава как той е напуснал Украйна и се е озовал в Беларус. Пред клуба спортистът каза, че познава добре треньорите, тъй като преди това е работил с тях и че поддържат добри отношения. "Извикаха ме тук, предложиха да работим заедно и аз с радост се съгласих", казва Шелихов.

Редакторът на украинския Sport-express Андрий Пискун решава да разбере какво е накарало играча да отиде да печели пари при съюзника на Русия, която бомбардира родината му, и как е напуснал Украйна по време на военно положение.

Още: Поне 19 удавени мъже: Украинците се опитват да избегнат мобилизация, бягайки през границата с Унгария и Румъния

Пискун се свръзва по телефона с вратаря с въпроса: "Вие направихте такъв трансфер, който сте длъжни да обясните на Украйна", но Шелихов прекъсва разговора. Журналисът му пише и във Viber, Шелихов поисква да разбере от кой точно Sport-express го търсят за коментар, тъй като има и руско издание с подобно име, и след като разбира, че става въпрос за украинската медия, отново заявява: "Съжалявам. Без коментари."

"Не съм свикнал да се отказвам", обяснява обаче журналистът. И разказва как след като Шелихов е дал интервю за беларуси, той решил да се представи за журналист на беларуско издание, и позвънил на футболиста от друг номер, вече във WhatsApp. Сега вече интервюто се получило, за което Пискун и показва записа от приложението.

Още: Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

На въпрос: "Не ви ли е страх от омразата на украинците, след като дойдохте да играете за нас?", Шелихов отговаря:

"Е, какво да се прави? Тези, които ме познават, ще разберат, а на тези, които не ме познават, няма да обяснявам защо се случи така. Ще поговорят и ще забравят след седмица."

На въпрос дали е преплувал Тиса, вратарят не отрича, но задава въпрос: "Ти кой си – прокурор?! Да задаваш такива въпроси."

Беларус официално си призна, че е свалила поне 1 дрон-камикадзе (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес