Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински дрон-камикадзе свали 12-тонен руски хеликоптер: "Случи се нещо безпрецедентно"

01 август 2024, 13:00 часа • 26014 прочитания

На 31 юли украински FPV дрон е свалил руски хеликоптер Ми-8. Вероятно това е първият подобен случай, когато дрон е използван успешно за унищожаване на хеликоптер във въздуха. Това пише в свой материал Forbes - но информацията дали точно дрон е отговорен за случилото се все още не е потвърдена официално, има обаче твърдения от различни руски телеграм канали.

Forbes припомня, че украинските военни използват повече от 100 000 FPV атакуващи дрона ежемесечно срещу руските окупатори. Дроновете нападат бронирани превозни средства, преследват пехотата и изчисляват местоположението на руската артилерия, за да я унищожат. Досега обаче нямаше сведения да са използвани пряко в двубой с хеликоптери.

Още: Още един руски военен хеликоптер изгърмя в Украйна (ВИДЕО)

Снимка на горящ на земята транспортен хеликоптер Ми-8 бе показана от телеграм канала на Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия "Russian Aviation" вчера, 31 юли. Краткото пояснение към кадъра бе, че хеликоптерът е бил свален в окупираните територии на Украйна край Донецк и че за момента няма информация за съдбата на екипажа.

Украинците от месеци работеха върху възможността да свалят вертолети в полет с дронове, пише Forbes като припомня, че още през септември 2023 г. имаше такъв опит. И усилията им принудиха руснаците да започнат да изпращат хеликоптерите на групи, за да им осигурят ескорт и прикритие.

Десет месеца бяха необходими на украинските FPV оператори на дронове, за да се справят с тази сложна задача и изглежда целенасочената им работа се е увенчала с успех, според британското издание.

Още: Украински дрон едва не свали руски хеликоптер Ми-24 (ВИДЕО)

Задачата е много трудна, тъй като хеликоптерът лети със скорост над 240 км/ч на голяма надморска височина, което е твърде бързо и високо за лек квадрокоптер с тегло няколко килограма, за да удари целта.

Руски блогъри съобщиха, че хеликоптерът е бил "уловен в момента на излитане".

Изданието отбелязва, че FPV дронът обикновено носи само няколко килограма експлозив, но това е напълно достатъчно, за да бъде свален хеликоптер, ако ударът попадне в една от критичните му точки.

Сложна задача

"За повече от две години война украинските оператори на дронове станаха изключително умели в поразяването на най-уязвимите точки на вражеската военна техника - дронове влизат в отворените люкове на бронетранспортьорите, под допълнително монтираната броня на така наречените "танкове-костенурки" и в отворите на сгради и укрепени землянки", пише авторът на материала Дейвид Акс.

Още: Украинците свалиха още един руски военен хеликоптер "Алигатор"

Той отбелязва, че е впечатляващо и разстоянието, което лекият FPV дрон е успял да прелети до целта си. Тъй като руският хеликоптер вероятно е бил свален в източните покрайнини на Донецк, тоест на около 15 км от фронтовата линия. За да се преодолее такова разстояние, може да е необходима помощта на втори дрон, който следва първия на известно разстояние и ретранслира сигнала между оператора и атакуващия дрон. Това е сложна операция, която изисква внимателна координация.

Безпрецедентен инцидент

Руският военен телеграм канал "ВДВ за Честность и Справедливость" пише следното:

"Възникна безпрецедентен инцидент - близо до Донецк на площадката за евакуация хеликоптер Ми-8 на "Росгвардия" беше свален при излитане от вражески FPV дрон.

По наша информация разстоянието от лекотоварното превозно средство до мястото на катастрофата е около 30 км.

Предполагаме, че заради ретранслаторите във въздуха вражеските дронове вече могат да летят на разстояние до 40 километра (докато нашите сега летят само на 5-7 км)."

И се възмущава колко изостават руснаците в технологиите.

20 загинали на борда 

Вече излезе информация в руски информационни канали, че на борда на сваления хеликоптер е имало 20 души - екипаж и транспортирани ранени руски военни. Всички те са загинали. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Руски канали: 20 души са загинали на сваления от дрон руски хеликоптер Ми-8

Има и възражения

Същевременно от други руски военни телеграм канали дойдоха опровержения. Така например, "Рибар" пише, че хеликоптерът е ударен не от дрон, а от ракета. И добавя, че в резултат на атаката има убити и ранени руски военни.

Каналът се жалва, че когато упълномощените лица започнат да разследват случилото се, ще установят много пропуски и недоглеждане, към които от командването не са се отнесли навреме сериозно.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес