Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската мечта за НАТО - пречките

25 октомври 2024, 07:30 часа • 1034 прочитания

Володимир Зеленски неотдавна посети Даунинг стрийт, както и Париж, Рим, Берлин и Дубровник и навсякъде призоваваше Украйна да бъде приета в НАТО, пише Spectator. Във всеки от градовете той чу същото "не, твърде рано е", същото чу миналия месец и във Вашингтон.

Някои от западните съюзници на Киев считат, че покана за Алианса е единственият начин да се гарантира независимостта на Украйна. Русия никога досега не е засягала членове на НАТО, тъй като според член 5 атака срещу една страна се счита за атака срещу целия Алианс. Следователно, без присъединяване, Украйна никога няма да бъде напълно в безопасност. Още: САЩ вече виждат Украйна в НАТО, Байдън работи по гаранция срещу Тръмп (ОБЗОР - ВИДЕО)

Украйна в НАТО - кога?

Но в тази логика има дълбок пропуск: в обозримо бъдеще Украйна няма да може да се присъедини към НАТО. Чисто юридически уставът на Алианса забранява приемането на държави със спорни граници, а в днешно време е трудно да се намери страна, чиито граници биха били по-яростно оспорвани от тези на Украйна.

В авторски материал-коментар на Politico се посочва, че САЩ и Германия са против бързо влизане на Украйна, освен това Унгария и Словакия - заради пропутинските позиции на лидерите им Виктор Орбан и Роберт Фицо, но също и Испания, Белгия и Словения.

От политическа гледна точка кандидатурите на нови членове подлежат на единодушно одобрение, а в Унгария, Турция, Хърватия, Германия и САЩ значителна част от електората счита приемането на Украйна за откровена глупост. Генералният секретар на НАТО Марк Рюте пусна опасен слух, като каза: "Украйна е по-близо до НАТО отвсякога. И тя ще продължи да следва този път, докато не стане член на нашия съюз".

Положението на Киев не може да бъде по-лошо: той сякаш получи най-лошата комбинация от всички възможни. От една страна, той страда от недостатъците да бъде кандидат, а на членството му в НАТО се противопоставя яростно руският диктатор, издирван от Международния наказателен съд в Хага за незаконно отвличане на украински деца, Владимир Путин. От друга страна, той получава военна и финансова помощ от Алианса, но очевидно недостатъчна, за да победи категорично и бързо Русия. Още: Белият дом: В НАТО няма консенсус за покана към Украйна

Съединените щати не позволяват на Зеленски да стреля с доставени от НАТО ракети по цели в руския тил. След августовското нахлуване в района на Курск, Вашингтон по принцип не му вярва, защото САЩ му препоръчаха да не предприема това. Един източник от НАТО довери, че абсолютният приоритет на Белия дом е и остава да предотврати ескалирането на конфликта в реална война между НАТО и Русия. С други думи, администрацията на Байдън възнамерява по всякакъв начин да избегне война, която членството на Украйна в Алианса със сигурност ще наложи на Америка.

Много западни лидери, включително Борис Джонсън в The Spectator, твърдят, че отказът да се приеме Украйна в НАТО е равносилен на нейното обричане. Но тъй като няма шанс страната реално да се присъедини, този спор е спекулативен и няма нищо общо с реалността.

Дори пламенни поддръжници за членството на Украйна в НАТО като професор Мери Елиз Сарот от университета "Джонс Хопкинс", признават, че “Основополагащият договор на НАТО от 1949 г. задължава съюзниците да третират атака срещу един от тях като атака срещу целия Алианс“, твърди тя, но „той не установява единни изисквания за членство“. Още: Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО

Така практическият вариант за Украйна е някакво споразумение във формат „под закрилата на НАТО“ или гаранции за сигурност от Запада без членство. Това би се равнявало на подсилена версия на Меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Великобритания, Съединените щати и Русия гарантираха суверенитета на Беларус, Казахстан и Украйна в замяна на техния отказ от ядрени оръжия. Тези гаранции бяха изоставени (грубо потъпкани от Путин) през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

Именно с цел провалянето на опитите на Украйна да влезе в НАТО сега Русия използва сила. "Това беше най-ярката от всички червени линии на руския елит (не само на Путин)", пише Уилям Бърнс, тогавашен посланик на САЩ в Москва, а сега ръководител на ЦРУ: "Повече от 2,5 години разговори с ключови руски играчи, от разбойници до най-ревностните либерали и остри критици на Путин, все още не съм намерил някой, който да гледа на присъединяването на Украйна към НАТО като нещо различно от пряко предизвикателство за руските интереси".

Още от ранната епоха на Елцин Кремъл гледа на перспективата за ракети и сили на НАТО в Украйна като на съдбоносна заплаха. Путин анексира Крим през 2014 г. и изпрати войски през февруари 2022 г., основно за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО. Всичките му исторически твърдения за единството на украинския и руския народ не са нищо повече от идеологическа измама. Още: Фицо пред украинския премиер: Гледаме "хладно" на членството ви в НАТО, други ще ви спрат за ЕС

Според трима украински преговарящи през март и април 2022 г. в Турция Русия е поискала Украйна да се откаже от членство в НАТО. Пратениците на Киев бяха готови да приемат това условие, но преговорите се провалиха, тъй като Кремъл също поиска ограничение на числеността на украинската армия, пише още Spectator - както и други ограничения, които поставят Украйна на милостта на Русия в бъдеще: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Докато членството в НАТО е изключено, западните гаранции остават единствената възможност за Киев. Украйна е изправена пред ужасен избор: да допусне възможността за анексия макар и в далечно бъдеще (и по този начин очевидно да подкопае всяко мирно споразумение) или официално да се съгласи на неутралитет (което би било равносилно на капитулация пред Путин и неговите искания). Но дали една неутрална Украйна, чиито граници са надеждно гарантирани от Запада, ще се окаже по-безопасна страна от тази, заклещена, както се изрази Зеленски, във "вечната чакалня" на НАТО?

Автор: Оуен Матюс

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес